Dacă stăm să facem o analiză de ansamblu, am prins ceva evenimente care au lăsat o puternică amprentă mentală la nivel individual, dar și de mase. Perioada comunismului, revoluția, mineriada, Colectiv, protestele din vremea Colectiv, 10 august 2018 – protestul reprimat violent. Ne-au scandalizat, ne-au afectat emoțional, au creat puternice frământări sociale. Dar pandemia Coronavirus este probabil încercarea supremă a generațiilor actuale.
Frica zilei de mâine?
O prietenă care trăiește de mulți ani în Italia îmi spunea că nu-și imagina vreodată că nu va putea merge la cumpărături în doi, ci numai o persoană. Că trebuie să iasă din casă cu permis de deplasare și să dea explicații poliției în acest sens. Altcineva se teme că își va închide mica afacere. O altă persoană este foarte îngrijorată că își va pierde locul de muncă și are rată la apartament. Coronavirus aduce cu sine o mulțime de frici, iar contextul economic actual (sau mai degrabă previziunile în acest sens) pare să le justifice sau să le hrănească. Și așa în mintea noastră se tot repetă gânduri negative care produc emoții negative, de stres, furie, frustrare. Ne temem pentru siguranța zilei de mâine, de îmbolnăvire și chiar de moarte, pentru noi, pentru cei dragi nouă. Pe lângă asta, viața, așa cum o știam, s-a transformat radical în scurt timp. Care este avantajul evoluționist și istoric al speciei noastre? Adaptarea!
Mintea creează scenarii sumbre
Acum două săptămâni preocuparea era la ce restaurant să mergi, la ce club poți dansa, dacă mai sunt bilete la piesa preferată de teatru sau ce faci în vacanța de vară. Ai văzut ce se întâmplă în China, apoi în Italia și brusc amenințarea a devenit palpabilă, la tine acasă. Mai mult ca oricând ai devenit atentă, cu ochii pe orice fel de știre legată de Coronavirus, în mod evident cu puternică încărcătură negativă. Pe un fond anxios, de aici până la o gândire de tipul ghicirea viitorului sau catastrofizare mai e un pas mic. Și dezvoltăm inclusiv comportamente de tipul golit rafturile magazinelor, stocuri imense de alimente (ai spune instinct de supraviețuire?), fără să vedem aspectele pozitive sau chiar neutre – banalul fapt că magazinele sunt aprovizionate constant.
Dar este o diferență între a cumpăra de mâncare în cantități mari pentru că nu vrei să ieși din casă prea mult, să stai în izolare, și a face asta în ideea că se închide tot (ghicirea viitorului) și mori de foame (catastrofizare). Absolut, îngrijorarea este utilă când ne face să adoptăm un comportament responsabil, conștient – nu te plimbi la 3 dimineața printr-un cartier rău famat sau în cazul actual te dezinfectezi și stai în casă! Panica pe de altă parte este periculoasă nu doar pentru noi, ci și pentru cei din jur. Cumperi tot raftul de spirt sau gel dezinfectant, astfel încât alte persoane nu mai au acces la produse de prevenție. Ele devin expuse, dar o dată cu ele și tu. De ce avem nevoie în aceste vremuri dificile? De solidaritate! Iar istoria ne-a demonstrat de nenumărate ori că putem răzbi numai fiind solidari, nu individualiști.
Doliul după viața așa cum o știai
Suntem în doliu când cineva drag moare, când ne despărțim. Suntem în doliu și când ne pierdem locul de muncă, iar orice fel de pierdere importantă presupune, de fapt, o perioadă de doliu. Ce am pierdut acum, datorită Coronavirus? Stilul de viață cu care eram obișnuiți. Și de această dată va fi necesar să trecem emoțional prin perioadele pe care le presupune doliul. Psihiatrul american Elisabeth Kubler-Ross le-a departajat în următoarele etape: negare, furie, negociere, tristețe, acceptare. Desigur că fiecare persoană are ritmul său de integrare emoțională a doliului.
Cultivă-ți disciplina
Cele mai citite articole
„E un cuvânt care poate aduce amintiri dureroase, însă este timpul să fim maturi. Fără disciplină calitatea vieții scade dramatic. Mai ales în aceste zile. Și noi, adulții, avem nevoie de această atitudine mai mult decât am crede. Și noi amânăm task-uri, mâncăm sau bem compulsiv, nu facem curățenie când ar trebui etc. Există în noi o grădiniță întreagă: Copilul Furios, Copilul Vulnerabil (când ne este teamă sau simțim tristețe), Copilul Liber și Fericit, Copilul Impulsiv, dar și Copilul Indisciplinat! Este importantă transformarea acestei indiscipline în asumare, perseverență și responsabilitate dincolo de aplecarea firească, spre suferința emoțională.
Cu ce să începem? Micile rutine zilnice construiesc spiritul. 10 minute sport, spălatul pe dinți, făcutul patului, munca 50 de minute și o mică pauză… Fiecare își poate stabili și urma mici rutine. Când mintea vine să ne păcălească cu gânduri de genul: mai târziu, nu astăzi, nu am chef, să facem acea activitate imediat, să trecem în acțiune, ne sfătuiește psihoterapeutul Lucian Negoiță. Legat de mica rutină el mai împărtășește un truc prin care ne putem păcăli creierul, și anume strategia CA ȘI CUM. În această perioadă lucrezi de acasă? Fă lucrurile ca și cum te duci la serviciu, cu rutina obișuită de dimineață: duș, bărbierit pentru bărbați, machiat pentru femei, haine casual etc, nu toată ziua pe canapea în pijama.
Resetarea personală
În general oamenii au parte de conștientizări și își îmbunătățesc viața atunci când se lovesc de situații delicate, când îi doare. Schimbările nu se produc din zona de confort. Iar Coronavirus ne-a scos demult din zona de confort. Fiind atât de prinși în societatea consumeristă, mereu pe repede înainte, am uitat de ce contează cu adevărat pentru noi. Situația de criză ne ajută să ne (re)definim valorile, să petrecem timp mai mult cu familia, partenerul de viață. Să ne reanalizăm job-ul, proiectele, țelurile în viață. Sau pur și simplu să ne odihnim, un lux pe care nu l-am mai avut demult. Ca un calculator care pentru a funcționa mai bine are nevoie de un reset! Și cine spune că trebuie să-ți pui în întregime viața pe pauză? Adaptarea presupune reconfigurarea traseului atunci când te lovești de o piedică, dezvoltarea de noi abilități, creșterea celor pe care le aveai deja. Iar resursele sunt în tine.
Citește și:
Pandemia de Coronavirus te sperie? Fă ZILNIC acest exercițiu de relaxare
Foto: PR
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro