Alegerea sistemului de incalzire potrivit pentru o locuinta este o decizie importanta, deoarece are efecte pe termen lung si este un factor esential in asigurarea de confort sporit familiei in sezonul rece. In conditii meteorologice nefavorabile, locuinta trebuie sa beneficieze de o temperatura optima. Tocmai de aceea, in orice casa e nevoie de un sistem de incalzire care sa permita persoanelor care locuiesc acolo sa seteze in camera o temperatura potrivita. Proprietarii unei locuinte trebuie sa ia in considerare mai multe criterii atunci cand sunt pe punctul de a lua o decizie cu privire la incalzirea locuintei.
Este necesara documentarea cu privire la metodele de incalzire
In prezent, exista o multime de metode prin care o locuinta poate fi incalzita. Soba cu lemne, centrale termice, radiatoare, toate acestea au obiectivul de a asigura confort termic intr-o locuinta in sezonul rece. Pentru a se asigura ca alege cea mai buna varianta, o persoana trebuie sa se documenteze atent cu privire la tipul de incalzire care s-ar potrivi in locuinta sa. Aceasta nu este o decizie care trebuie luata in graba. Cele mai multe persoane aleg centralele termice pentru incalzirea locuintei, deoarece imbina confortul, siguranta si consumul redus.
Trebuie sa se ia in considerare factori precum numarul de camere si dimensiunea locuintei
Sistemul de incalzire trebuie sa aiba o capacitate de incalzire adecvata pentru spatiul in care va fi montata. Astfel, este importanta dimensiunea locuintei pentru a nu se instala un sistem care nu va oferi suficient confort termic sau un sistem cu o capacitate de incalzire prea mare. De exemplu, aerotermele ofera suficienta caldura pentru o camera si sunt foarte zgomotoase, in timp ce o centrala termica poate incalzi cu succes un apartament intreg. Proprietarii trebuie sa se orienteze catre o solutie care sa asigure temperatura optima in intreaga locuinta, motiv pentru care tot mai multi aleg centrale termice pe gaz sau electrice.
Se va lua in considerare tipul de combustibil utilizat
In functie de combustibilul utilizat, exista mai multe tipuri de solutii de incalzire a locuintei. Unele sunt alimentate electric, iar altele cu gaz si combustibil solid. Calorifele electrice si alte surse alimentate electrc au dezavantajul de a genera costuri mari la factura de energie si nu trebuie sa fie lasate nesupravegheate in timpul folosirii.
Cat despre combustibilul centralelor termice, acestea pot functiona pe peleti, gaze, energie electrica sau lemne. Cele mai frecvente alegeri sunt centralele pe gaz si cea electrica, insa si centrala pe peleti castiga tot mai mult teren in ultima vreme. In ceea ce priveste dezavantajele la centrala electrica vs centrala pe gaz, acestea sunt in principal legate de puterea calorica redusa, in timp ce incalzirea prin centrala pe gaz are o eficienta termica mai mare.
Acestea sunt principalele aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand se doreste alegerea celui mai bun sistem de incalzire, care sa imbine confortul termic necesar cu investitiile cat mai mici, atat din punct de vedere al montarii, cat si al intretinerii.