Un electrician bun îți poate explica cum poți să-ți scazi factura la electricitate în timpul iernii, dar și în celelalte anotimpuri.
Sfaturi utile pentru a economisi energie electrică
Odată cu sosirea frigului este firesc să consumăm mai multă energie electrică pentru iluminat și chiar pentru aparatele de încălzit. Iar acest lucru are o influență considerabilă asupra sumelor pe care le avem de plătit la final de lună. Chiar și un bec aprins inutil se adaugă ca o cheltuială în plus la factură.
Electricienii recomandă și schimbarea aparatelor de încălzire electrice de tip vechi cu acelea care au mai multe opțiuni de reglare pentru temperatură. Într-o casă cu 3-4 persoane, economiile obținute astfel pot fi destul de mari în fiecare lună.
Dacă ne referim la un frigider, un avantaj pe care îl avem în timpul iernii este că aparatul în cauză are nevoie de mai puțină energie pentru conservarea alimentelor. De aceea, se poate lăsa termostatul la minimum.
Evită să pui alimente fierbinți în frigider, astfel încât să nu forțezi aparatul frigorific, să-l faci să ajungă să folosească mai multă energie pentru a echilibra temperatura internă.
Instalează frigiderul la minim 10 cm distanță de perete. Acest lucru oprește căldura să se mai acumuleze prea mult în spate și astfel frigiderul să fie nevoit să lucreze mai mult pentru a o disipa.
Dezgheață și curăță regulat congelatorul. Gheața acumulată poate face ca dispozitivul electrocasnic să consume mai multă energie.
De asemenea, ar trebui să fii foarte atent la cablurile electrice ale aparaturii casnice. Dacă sunt rupte sau umede, pe lângă pericolul de scurtcircuitare, echipamentele folosesc mai multă energie. Această energie care ajunge la ele, în loc să alimenteze dispozitivele, va provoca o încălzire nejustificată și periculoasă.
Aparatele electrice vechi dotate cu cabluri la fel de vechi prezintă un mare risc în exploatare, sporind consumul de energie electrică. Un cablu electric cu o grosime redusă are o capacitate mai mică de a rezista curentului electric față de un cablu cu un diametru mai mare. Când cantitatea de curent electric prezentă în cablu este mai mare, primul lucru care se întâmplă este încălzirea inutilă a firelor și automat apare un consum mai mare de energie electrică.
La fel ca și cablurile electrice, nu trebuie ignorate nici întrerupătoarele, care sunt esențiale pentru a furniza siguranță și economii de energie. Un electrician bun ar trebui să regleze întrerupătoarele astfel încât aceste dispozitive să nu permită să treacă mai mult curent electric decât pot ele suporta.
Ar trebui să devină un obicei pentru toată lumea acela de a deconecta întotdeauna aparatele electrocasnice care nu sunt utilizate. Inclusiv păstrarea încărcătorului de telefon mobil conectat continuu la smartphone risipește energia în van.
Dacă nu le folosești, deconectează dispozitivele de la priză. Când apăsăm butonul de oprire, de cele mai multe ori dispozitivul este în așteptare, consumă inutil energie. Din nefericire, acest fenomen încarcă factura primită la sfârșitul lunii în acele locuințe în care există multe echipamente electrocasnice care au astfel de caracteristici.
Mai mult decât atât, când călătorești, oprește curentul de la panoul electric al reședinței tale (deoarece așa vei avea garanția că aparatele nu vor consuma inutil energie și nici nu vor exista evenimente nedorite de tipul incendiilor).
Dacă ai suspiciuni că factura ta la energie electrica crește nejustificat mult, învață să calculezi consumul zilnic de energie electrică.
Înlocuiește becurile clasice, mari consumatoare de curent electric, cu becuri led. Acest subiect este deja unul bine cunoscut de majoritatea oamenilor. Becurile led pot economisi mai mult de 30% din consumul de energie.
Înlocuiește aparatele mari consumatoare de energie electrică. Vara, poți utiliza ventilatorul în locul aparatului de aer condiționat. Economia făcută în acest sens poate ajunge în medie cu până la 20%.
În perioadele de recesiune este bine să învățăm să economisim, dar nu strică să consolidăm aceste obiceiuri, deoarece este o schimbare în bine care ar trebui să se mențină o viață întreagă. Vrei să afli și alte sfaturi de economisire a energiei electrice? Intră pe cezinfo.ro chiar acum!