Prima pagină » Factoring vs. credit bancar tradițional: care este diferența?

Factoring vs. credit bancar tradițional: care este diferența?

Autor: admin
0 comentarii

Factoringul sau vânzarea facturilor și împrumutul bancar au foarte puține în comun, în afară de faptul că ambele oferă numerar pentru finanțarea firmelor mici. Iată o comparație simplă între factoring vs. împrumut bancar pentru a te ajuta să decizi care variantă poate fi mai potrivită pentru afacerea ta.

FACTORINGUL

Prin factoring, pur și simplu îți transformi facturile cu plata la termen, ce urmează să fie achitate de clienți, în numerar imediat pentru a acoperi costurile de operare fără a aduna datorii. Vinzi facturile cu o mică reducere unei companii de factoring și obții numerar imediat pentru a spori finanțarea pentru firmă: salarii, materie primă, utilități etc.

CONTEAZA ISTORICUL DE CREDIT CÂND APLICI PENTRU ACEASTĂ OPȚIUNE DE FINANȚARE?

Îți faci griji pentru scorul tău de credit? Nicio problemă! Factoringul se bazează în primul rând pe calitatea creditului clienților tăi, nu pe propriul credit sau pe istoricul afacerii tale. 

În timp ce majoritatea instituțiilor bancare se uită la istoricul de credit al firmei tale, o firmă de factoring, care va fi dispusă să cumpere facturile restante, urmând să încaseze banii de la clienții tăi, se va concentra în primul rând pe bonitatea clienților dumneavoastră. 

În plus, factoringul funcționează rapid. De obicei, veți primi banii în câteva zile lucrătoare. 

Atâta timp cât ai facturi neachitate, ai ocazia să le transformi în numerar și să reușești să finanțezi mica ta afacere. Chiar și startup-urile sunt eligibile pentru factoring.

CREDIT BANCAR TRADITIONAL

Să comparăm factoringul cu un împrumut bancar. Achiți creditul de bază și dobânda la timp, iar potențialul de finanțare este plafonat de bancă. 

După finalizarea tuturor documentelor necesare, procesul de aprobare poate dura luni de zile și se bazează pe istoricul operațional și de credit al firmei tale. Dacă ai un startup, sunt șanse să nu ți se aprobe o finanțare bancară.

În plus, împrumuturile bancare și liniile de credit implică adesea ceea ce se numește un acord de împrumut. În esență, acestea sunt condiții dintr-un împrumut comercial prin care ți se cere să îndeplinești anumite cerințe de performanță financiară. Dacă nu respecți cerințele contractului, banca consideră că există riscul de incapacitate de plată a împrumutului sau liniei de credit. 

Împrumuturile bancare sau liniile de credit vin la pachet cu restricții care interzic desfășurarea anumitor acțiuni, cum ar fi cumpărarea sau vânzarea de active pentru afacerea ta, atragerea de datorii suplimentare din orice motiv și multe altele. Din cauza restricțiilor, vei fi adesea pus în situația de a nu avea libertatea de a folosi banii pentru a rezolva cele mai mari probleme de afaceri.

În timp ce o „linie de credit” implică faptul că vei fi finanțat pentru orice ai nevoie până la o anumită sumă, de cele mai multe ori, nu este ceea ce se întâmplă de fapt. Linia de credit vine adesea cu atât de multe restricții încât este adesea mai ușor să cauți următoarea cea mai bună opțiune de finanțare pentru afaceri.

CE SOLUȚIE DE FINANȚARE ESTE MAI BUNĂ PENTRU FINANȚAREA UNEI FIRME MICI?

Dacă deții o afacere care are o lungă istorie de fluxuri de numerar și profituri favorabile sau este bine capitalizată, atunci o linie de credit bancară ar putea fi alegerea potrivită. Dar dacă ai o firmă aflată la început de drum  – sau una care poate a avut o problemă semnificativă undeva de-a lungul drumului – atunci ar trebui să iei în considerare factoringul.

Factoringul oferă numerar imediat, fără a crea datorii în bilanțul contabil, fiind practic o sursă nelimitată de capital de lucru.

S-ar putea sa te intereseze si