Trecut puțin de jumătate, ai senzația că toate evenimentele din festival au avut loc ieri. Invitații au avut grijă să facă din fiecare apariție o amintire de neuitat. Este o ediție desfășurată sub semnul operei și a muzicii simfonice moderne, în sfârșit. Pe undeva, prezența vocilor a spiritualizat și mai mult evenimentul în întreg. Dar nu lipsesc nici clasicii.
Startul a fost dat în forță de Orchestra Filarmonică din Berlin și de superstaruri din lumea operei:
Soprana Diana Damrau în recital cu Xavier De Maistre, acompaniament de harpă, cu un program de cântece (Mendelssohn, Liszt, Rahmaninov), cele mai multe ascultate live în premieră în România, și solo-urile de harpă au rupt inimile audienței și au „procreat” noi fani ai harpei. Chiar a doua zi, a urmat recitalul mezzosopranei Joyce DiDonato, o altă divă care a cucerit publicul de la prima arie. Și lista e lungă, dar, mai bine, să vedem ce urmează până la sfârșitul acestei ediții, pentru că mai sunt încă multe surprize plăcute ce ne așteaptă. O recomandare: chiar dacă pentru un spectacol pe care nu l-ați rata nu mai sunt bilete, veniți la sală pentru că toți cei care au riscat, au avut noroc de un bilet în plus.
Câteva recomandări pe care le listăm în ordine cronologică, începând de vineri 13 septembrie:
Orchestra Filamonicii din Oslo, dirijată de Vasily Petrenko, cu doi soliști Lief ove Adnesnes (pian) și Johannes Moser (violoncel) ce vor interpreta Grieg și Enescu, în două seri consecutive.
Recitalul celebrei violoniste Midori cu un program de Schumann, Fauré, Debussy și Enescu, adică, multă visare și romantism.
Pianista și dirijoarea Mitsuko Uchida va fi prezentă într-un recital cameral alături de Orchestra de cameră Mahler cu încântătoare lucrări de Mozart și Strauss.
Cele mai citite articole
Un program special, în premieră în România, destinat pe de-o parte fanilor mozartieni, pe de altă parte, celor care au ratat să facă cunoștință cu muzica clasică până acum, un fel de curs de împrietenire, este Mozart Week in Residence de la teatrul Excelsior. Un concept inițiat Rolando Villazón (participant și ca artist), în cadrul Festivalului de la Salzburg, menit cinstească memoria acestui geniu muzical și să prezerve sub toate formele posibile tot ce se cunoaște despre personalitatea sa.
La oferta vocal simfonică și operatică este cel mai greu să te decizi. Totul este în premieră și, în același timp, rar, chiar și pentru melomanii profesioniști. Nu vezi acum, s-ar putea să nu mai vezi până la sfârșitul vieții.
Seria Concertelor de la miezul nopții cu opere baroce este clar un must see. Prea multe detalii în această fază, mai mult ar încurca. Alegeți din link măcar un spectacol, satisfacție garantată. https://www.festivalenescu.ro/concertele-de-la-miezul-noptii/
Duminică, 15 septembrie, la Sala Palatului, va fi prezentată în premieră opera „Peter Grimes” de Benjamin Britten. E ocazia unică de a o vedea la București pe soprana lirico-dramatică Lise Davidsen, despre vocea căreia Telegraph spunea că găsești „una la un milion”. Iar după spectacol, ea va da autografe. De asemenea se poate achiziționa și superbul său CD (download) solo, devenit imediat un #1.
Prezentarea oratoriului „Ioana d’Arc pe rug”de Arthur Honegger, va aduce la București pe actrița Marion Cotillard în rolul vorbit al Ioanei d’Arc. Astfel, și ea se alătură lungii liste a actorilor care joacă în proiecte vocal simfonice sau chiar balet (John Malkovich, Juliette Binoche etc)
Programul este generos, alegerea aproape dureroasă, s-ar putea pune tot pe listă, dar după, ar părea o copie a programului. Orice spectacol văzut este un câștig.
Bilete aici:
https://www.eventim.ro/ro/artist/festivalul-george-enescu-2019-1967/profile.html
Citește și:
5 lucrări simfonice din programul Festivalului George Enescu, pe care le știi din filme de Oscar
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro