Este clar pentru toată lumea deja că orice gest ar face niște vedete de calibrul lui Beyonce și Jay-Z în public va fi interpretat, întors pe toate părțile, analizat și disecat. Asta s-a întâmplat și când cei doi au ales să nu se ridice de pe scaune în timpul intonării imnului național în cadrul Super Bowl 2020. Și dacă nu se vorbise încă suficient despre extraordinara performanță a celor de la Kansas City Chiefs sau despre show-ul epic pus în scenă de Jennifer Lopez și Shakira, iată că s-a mai găsit un subiect.
De data aceasta motivul controversei nu este unul nou – a nu te ridica în timpul intonării imnului, adică ceea ce au făcut Beyonce și Jay-Z, nu e altceva decât un ecou al protestelor mai multor sportivi americani, care au găsit căi creative de a se răzvrăti public în fața nedreptăților la care ei sau comunitățile din care fac parte sunt supuși.
De aceea, cei mai mulți jurnaliști consideră că actul lui Beyonce și Jay-Z nu este altceva decât un răspuns la protestul fotbalistului Colin Kaepernick, cel care, în 2016, a ales să stea jos în timpul cântării imnului, ca un act de rebeliune în fața rasismului și opresiunii sistematice a persoanelor afro-americane din Statele Unite. Gestul lui Kaepernick a inspirat o lume întreagă, dar i-a atras și multe critici (începând cu președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump) și i-a afectat iremediabil cariera: Kaepernick nu a mai fost contractat de atunci de nici o echipă de fotbal.
La vremea respectivă, Beyonce și Jay-Z și-au arătat sprijinul față de gestul lui Kaepernick, însă, între timp, Jay-Z a încheiat un parteneriat cu NFL (National Football League), ceea ce a condus la critici și pe această latură, pentru că compania lui Jay-Z, Roc Nation, beneficiază de banii ligii de fotbal, în vreme ce o critică. Una dintre atribuțiile companiei lui Jay-Z, în cadrul acestui parteneriat, este să asigure consultanță în ceea ce privește alegerea artiștilor care vor performa în timpul marilor evenimente sportive organizate de NFL – de altfel, chiar fapul că JLo și Shakira au cântat la Super Bowl este o urmare a acestui parteneriat (și nu este puțin lucru, dat fiind că sunt primele cântărețe de origine latină care performează împreună în cadrul unui eveniment de asemenea amploare, urmărit de întreg mapamondul). Dar asta nu este tot ceea ce face pentru NFL compania lui Jay-Z. O altă atribuție ține de inițiativa Inspire Change, o campanie care se concentrează pe educație, relațiile cu poliția și comunitatea și reforma sistemului de justiție, lucruri care afectează din plin comunitatea de culoare din SUA.
Și tocmai acest parteneriat este cel care pune într-o lumină prea puțin favorabilă gestul lui Beyonce și Jay-Z de la Super Bowl 2020. Pe de o parte, Beyonce și Jay-Z sunt cunoscuți drept vedete progresiste, care își susțin în multe moduri, chiar și financiar, comunitatea, care s-au alăturat unor mișcări precum Black Lives Matter și care au protestat în fața actelor de brutalitate ale poliției față de persoanele de culoare. Ba chiar Beyonce s-a concentrat creativ, în ultimii ani, asupra experiențelor femeilor de culoare, și-a explorat propria istorie și pe cea a comunității ei, ceea ce a fost benefic atât pentru ea, ca artistă, dar mai ales pentru fanii ei, care au putut să digere altfel o istorie dramatică, spusă la modul cel mai artistic, prin intermediul vocii uneia dintre cele mai de vază dintre reprezentante. Pe de alta, beneficiază financiar de un parteneriat cu o instituție percepută drept rasistă.
Însă publicul nu poate să uite că alte vedete de culoare, spre exemplu Rihanna („nu aș putea să mă vând”, a spus ea) sau Cardi B, au refuzat să aibă de-a face cu NFL, și au declarat că, indiferent de consecințe, nu se vor asocia cu aceste evenimente.
Și tocmai de aceea gestul făcut de Beyonce și Jay-Z nemulțumește acum o parte a publicului și îi face pe oameni să le interogheze motivele. Așa se și face că avem de-a face cu nemulțumiții care nu suportă gândul că cineva nu ar arăta respect imnului sau steagului, dar și cu cei care cred că Jay-Z, prin parteneriatul cu NFL, a trădat cauza lui Kaepernick și a persoanelor de culoare și, ca atare, că gestul cu pricina este unul ipocrit.
Mai merită menționat și că Jay-Z a spus, într-un interviu publicat recent, că au trecut trei ani de la incidentul care l-a avut în centru pe Kaepernick și că întrebarea validă care trebuie să se pună este cum se poate continua de aici.
Citește și:
Xavier Dolan nu mai e „copilul teribil’ al cinema-ului
Foto: Arhiva Revistei ELLE
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro