Prima pagină » Hărțuirea stradală va fi pedepsită în România

Hărțuirea stradală va fi pedepsită în România

Autor: admin
0 comentarii

Hărțuirea stradală va fi pedepsită în România. Legea Hărțuirii Stradale a fost adoptată de Parlament. Propunerea legislativă a fost votată astăzi aproape în unanimitate în plenul Camerei Deputaților – cameră decizională.

La inițiativa deputatei independente Oana Bîzgan, propunerea care spune că hărțuirea stradală va fi pedepsită în România vine în completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Astfel hărțuirea, hărțuirea sexuală și cea psihologică vor fi interzise atât în spațiile publice, cât și în privat.

Hărțuirea din spații publice afectează un număr foarte mare de fete și femei din România. Opt din zece românce spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea, iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Șapte din zece femei din România nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă.

Cele mai citite articole

„Sper ca aceste lucruri să se schimbe odată cu intrarea în vigoare a acestei legi. Zi de zi, femeile din România sunt agresate și umilite prin hărțuire – sub toate formele sale – inclusiv în școli și universități, la locul de muncă, pe stradă, în transportul în comun și în instituții publice. De cele mai multe ori, hărțuitorii nu se opresc doar la abuzuri verbale sau gesturi. Hărțuirea nesancționată poate duce la forme grave de violență, iar acest lucru nu mai poate fi tolerat”, declară inițiatoarea proiectului.

Până în prezent, România nu a avut nicio prevedere care să sancționeze explicit hărțuirea din spații publice, în ciuda solicitărilor repetate atât din partea societății civile, cât și a directivelor europene. Propunerea legislativă inițiată de Oana Bîzgan va rezolva două necesități majore ale cadrului legislativ actual: interzicerea tuturor formelor de hărțuire ce nu intră sub spectrul legii penale sau al relațiilor de muncă, precum și sancționarea lor. De notat că orice contravenție menționată în propunerea legislativă nu va înlătura eventualul caracter penal al faptelor. Legea care spune că de acum hărțuirea stradală va fi pedepsită în România va fi aplicată de către ofiţerii, subofițerii și agenții din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, precum și de către polițiștii locali.

„Odată cu interzicerea expresă a hărțuirii inclusiv în spațiul public, hărțuitorii se vor gândi de două ori înainte, știind care sunt riscurile – scopul este unul preventiv. Am făcut primul pas, dar hărțuirea este un fenomen complex – lucrez la alte inițiative legate de acest subiect, inclusiv unele educative”, a declarat inițiatoarea proiectului.

​Propunerea legislativă a fost semnată de 75 de parlamentare și parlamentari din toate formațiunile politice, atât de la putere, cât și din opoziție. Oana Bîzgan este membră în Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, membră a rețelei internaționale Women Free from Violence și singura femeie din politica românească aleasă de World Economic Forum în comunitatea Young Global Leader.

Citește și:
#ELLEnutace LIVE: Despre hărțuirea sexuală în spații publice și hărțuirea morală la locul de muncă

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/hartuirea-stradala-va-fi-pedepsita-610750/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!