Prima pagină » Importanta reciclarii PET-urilor

Importanta reciclarii PET-urilor

Autor: admin
0 comentarii

Sticla din plastic, numita si PET, este unul dintre obiectele cele mai comune pentru noi toti in ziua de astazi. Putin stiu ca o astfel de sticla realizata din tereftalat de polietilena, pe care oamenii ajung sa o arunce deseori in natura se descompune in 500 de ani. Ganditi-va ce efect are acest lucru asupra mediului!

De aceea este atat de importanta reciclarea selectiva a PET-urilor, un proces care, dincolo de faptul ca ajuta mediul, iti poate aduce si bani. Firmele care aduna un numar mare de PET-uri, asa cum sunt restaurantele, barurile, spitalele, pot cumpara prese pentru pet-uri cu ajutorul carora transforma sutele de sticle in baloti de dimensiuni usor de transportat. Acesti baloti pot fi dusi la centrele de recicalare, de unde vei primi bani.

Potrivit studiilor, la nivel global, in jur de 200 de miliarde de kilograme de PET-uri sunt folosite intr-un an, dintre care 70% provin din covoare si haine, iar 30% din ambalaje. Desi reciclarea materialelor din PET foloseste mai putina energie si apa, este de multe ori un proces mai scump decat cel de productie al plasticului de la zero, mai ales acum, ca pretul petrolului este mic.

Apoi lichidul este transformat in bucati de marimea unor fulgi de porumb, care sunt spalate, uscate si topite din nou pentru a elimina reziduurile. Bucatile acestea sunt apoi impachetate si trimise pentru a fi folosite la fabricarea covoarelor sau poliesterului – pana si la umplutura ursuletilor de plus.

Este mult mai complicat sa faci o noua sticla. Asta deoarece plasticul trebuie sterilizat si testat, pentru a se ridica la standardele produselor alimentare. De aceea, putine firme adopta metoda sticlelor de plastic reciclate.

Extrem de reciclabil, PET-ul sau PETE (tereftalat de polietilena) este o rasina plastica si o forma de poliester. Tereftalatul de polietilena este un polimer creat prin combinarea a doi monomeri: etilen glicol modificat si acid tereftalic purificat. A fost prima data sintetizata in America de Nord de catre chimistii Dupont in anii 1940.

Tereftalatul de polietilena reciclat este cunoscut ca RPET si este cel mai raspandit plastic reciclat din lume. Potrivit PETRA, asociatia de rasini PET, rata de reciclare din S.U.A. a fost de aproximativ 31% in 2012, in timp ce in Uniunea Europeana era de 52%. In 2016, rata de reciclare din S.U.A. a scazut sub 29%. Aproape 1,8 miliarde de kg de PET au fost reciclate in 2015, utilizate pentru a face o varietate de produse finite.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si