Prima pagină » Învață să-ți reduci la tăcere criticul interior! Cum să vorbești mai frumos tu… despre tine

Învață să-ți reduci la tăcere criticul interior! Cum să vorbești mai frumos tu… despre tine

Autor: admin
0 comentarii

Învață să-ți reduci la tăcere criticul interior! Cum să vorbești mai frumos tu… despre tine

Criticul interior nu este un pitic răutăcios cu care ne naștem și care ne ciripește constant în ureche. Nu ne naștem autocritici, ci învățăm în timp să devenim așa. Practic în copilărie și adolescență integrăm toată critica pe care am primit-o de la persoanele cu adevărat importante pentru noi: părinți, bunici, unchi sau mătuși. Sunt importante și mesajele critice pe care le-am primit de la persoane pe care le-am admirat, de la profesori ori de la colegi. Fenomenul de bullying atât de întâlnit la copii și adolescenți contribuie și el la formarea acestui critic interior. Dacă îți dorești o lectură mai amplă pe acest subiect, citește cu încredere cartea Cum să învingi tiparele negative de gândire, de Gitta Jacob, Hannie van Genderen, Laura Seebauer. Vei descoperi și alte moduri interioare, felul în care ne impactează și ce poți face pentru a le gestiona cât mai sănătos.

Mesaje pe care ți le transmite criticul interior

Cât de dureros este când îți spui că ești o proastă și nu meriți să fii iubită sau nu ești suficient de bună să fii iubită. Când îți spui că ești defectă și d-aia oamenii nu te acceptă, te părăsesc. Când îți spui că nu ești în stare să te descurci singură, nu vei reuși prin propriile forțe niciodată, și ai nevoie pe cineva alături care să te împingă de la spate și fără de care nu vei reuși. Că indiferent cât încerci, orice faci se soldează cu un eșec. Criticul interior îți mai transmite și că trebuie să fii cea mai bună, și așa te trezești îngropată la birou într-un burnout care te distruge. Sau că trebuie să arăți perfect și intri într-un șir interminabil de diete abuzive, ore întregi de antrenament zilnic intens la sală ori intervenții estetice pe bandă rulantă care nu sunt niciodată de ajuns.

Criticul interior rănește

Toate lucrurile astea dure i le-ai spune prietenei tale de suflet? Cum crezi că s-ar simți ea? Atunci de ce ți le spui ție? Închide ochii și imaginează-ți că în fața ta ești tu. Ești mică, ai undeva în jur de 6-7 ani. Uită-te la tine mică. Cum e îmbrăcată fetița, ce gesturi și ce mimică are, ce face… Acum spune-i fetiței că nu e în stare de nimic, nu merită, ți-e rușine cu ea, nu face doi bani! Poți să îi spui lucrurile astea? Ți se pune un nod în gât și îți vine să plângi? Asta îți faci tu ție în fiecare zi când lași criticul interior să te biciuiască emoțional. Ce ai vrea să îi spui fetiței? Că merită? Că e valoroasă? Că e minunată? Că tu ești mare și ea e mică și tu ești acolo să o protejezi? Că pentru tine este cea mai grozavă din lume? Spune-ți lucrurile astea!

Schimbă mesajele criticului interior

Pe o foaie de hârtie desenează silueta unui omuleț. În interiorul lui notează toate acele fraze dure pe care ți le spui singură și pe care le-ai auzit în copilărie și adolescență. După ce ai epuizat tot ceea ce spune criticul interior, desenează pe o altă foaie o altă siluetă. Acolo trece toate mesajele pe care ți-ai fi dorit să le auzi. Toate acele vorbe frumoase, blânde, iubitoare pe care nu le-ai primit. Citește-le cu voce tare și spuneți-le ție, ori de câte ori criticul interior vrea să preia controlul.

Citește și:
4 trăsături de caracter care, în exces, devin toxice

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/invata-sa-ti-reduci-la-tacere-criticul-interior-cum-sa-vorbesti-mai-frumos-tu-despre-tine-700616/

S-ar putea sa te intereseze si