Prima pagină » Nadia Murad, un portret al puterii

Nadia Murad, un portret al puterii

Autor: admin
0 comentarii

Nadia Murad, un portret al puterii

Să fii tratat cu respect este un drept fundamental al omului, dar atunci când genocidul cauzat de ISIS a lovit comunitatea Yazidi din Irak, Nadia Murad a îndurat neimaginabilul. S-a numărat printre puținii norocoși care au supraviețuit și au reușit să scape. La mai puțin de doi ani după aceea, a lansat „Nadia’s Initiative”, un ONG care luptă pentru victimele violenței sexuale și care, în același timp, încearcă să reconstruiască comunitățile afectate de criza din Irak.

Anul trecut, dăruirea și munca sa au fost recunoscute în întreaga lume, atunci când a câștigat Nobelul pentru pace, împreună cu Dr. Denis Mukwege, pentru eforturile lor individuale de a pune capăt folosirii violenței sexuale ca armă de război. Nadia a vorbit deschis cu ELLE despre cum e viața ei astăzi, și despre cum educația și toleranța reprezintă cheia pentru a face posibilă schimbarea.

ELLE: Care este forța care stă în spatele demersului tău?
NADIA MURAD: Astăzi, ceea ce îmi dă putere este credința că lucrurile pot fi diferite. Cred că pacea este posibilă. Toleranța este cheia pentru a crea o societate care să trăiască în pace, iar educația este cea mai bună apărare. Oamenii nu se nasc urând, ci sunt învățați să urască. Trebuie să luptăm împotriva acestei realități și să ne educăm copiii în consecință. Și mai cred că femeile sunt o parte a soluției. Egalitatea de gen este o componentă importantă a procesului prin care se ajunge la pace.

ELLE: Ce simbolizează pentru tine câștigarea premiului Nobel pentru pace?
N.M.: Câștigarea premiului Nobel pentru pace este o onoare imensă, dar este o onoare pe care o împart cu comunitatea Yazidi și cu supraviețuitorii violenței sexuale. Acest Nobel simbolizează posibilitatea ca binele să triumfe în fața răului. Dar mi-a fost dificil să accept un premiu pentru pace, având în vedere că peste 3.000 de femei și fete din comunitatea Yazidi rămân în captivitate ca sclave sexuale ale ISIS.

ELLE: Cum este viața în Irak pentru comunitatea ta?
N.M.: Comunitatea Yazidi a fost ținta distrugerii de mai mult de 60 de ori de-a lungul istoriei, iar ura împotriva acestei comunități a fost intens documentată. Întotdeauna am știut că suntem ținte. Iar astăzi situația comunității Yazidi din Irak este foarte rea. Lumea trebuie să înțeleagă că, până când nu vor fi eliberate toate fetele și femeile ținute în captivitate și până când comunitatea Yazidi nu se va putea întoarce la pământurile natale, ISIS își va continua genocidul. Astăzi, aproximativ 350.000 de Yazidi se află în taberele din regiunea Kurdistan, fiind lipsiți de cele mai elementare necesități. Sinjar (una dintre principalele așezări ale comunității Yazidi și totodată locul masacrului din august 2014 – n. red.) a fost distrus și trebuie reconstruit. Iar asta trebuie să fie o prioritate pentru comunitatea internațională.

ELLE: În ce fel s-a schimbat viața ta?
N.M.: Este foarte diferită față de ce m-am așteptat eu să fie. Pe când eram copilă și locuiam în Sinjar, îmi imaginam că o să-mi deschid un salon de frumusețe. Dar ISIS mi-a deturnat total cursul vieții. Sunt una dintre puținele norocoase care au reușit să scape și sunt recunoscătoare pentru asta. Astăzi trăiesc o viață împlinită. Mi-am găsit dragostea și m-am dedicat apărării drepturilor comunității Yazidi, militând pentru ca guvernele să recunoască imperativul moral pentru a reclădi teritoriul natal Yazidi.

Cele mai citite articole

ELLE: Unde ai găsit puterea de a supraviețui traumei pe care ai îndurat-o?
N.M.: Oamenii mă întreabă adesea unde am găsit curajul de a evada, dar trăiam
într-un infern greu de imaginat, iar încercarea de a evada era singura opțiune. Mai degrabă aș fi murit decât să rămân în captivitate.

ELLE: Care sunt prioritățile pentru victimele violenței sexuale?
N.M.: Prioritatea mea este dreptatea. Justiția e un instrument puternic, și nu este doar despre pedeapsă, ci și despre recunoașterea supraviețuitorilor. Reprezintă recunoașterea legală a adevărului despre ce li s-a întâmplat. Justiția poate servi și ca un element de descurajare și prevenire a violenței. Mai mult decât atât, cred că justiția ajută la vindecarea rănilor supraviețuitorilor prin validarea fiecărei povești.

ELLE: Iar în ceea ce privește „Nadia’s Initiative”?
N.M.: Prioritatea mea pentru „Nadia’s Initiative” este de a reconstrui Sinjar, de a sprijini comunitatea Yazidi și de a determina guvernele să recunoască imperativul moral al reconstruirii orașului, punând la dispoziție resurse financiare. Cu toate aceste eforturi, reconstruirea Sinjarului este posibilă.

ELLE: Ce pot face femeile pentru a sprijini această luptă importantă?
N.M.: E dificil să răspund la această întrebare, pentru că sugerează că femeile ar putea opri violența. Iar dacă ar fi putut, ar fi făcut-o. Unii spun că femeile ar trebui să fie mai vocale și să-și facă cunoscute poveștile, pentru că, făcând asta, lucrurile s-ar schimba, dar nu cred că e cazul. Femei curajoase din toată lumea au ieșit în față pentru a-și spune poveștile tragice de abuz și violență, sperând că prin demersul lor vor putea face o schimbare, dar din păcate asta s-a întâmplat prea rar. Ce pot face femeile este același lucru pe care îl pot face și bărbații – să-și facă auzită vocea în mod pașnic, și nu cu violență. Femeile trebuie văzute ca parteneri egali, bucurându-se de toate libertățile și alegerile pe care le au și bărbații.

ELLE: Ce fel de schimbări sunt necesare pentru a lupta împotriva violenței la nivel global?
N.M.: Comunitatea globală trebuie să-și întărească conștiința colectivă și să spună un „NU” hotărât violenței sexuale. Știm că se întâmplă cu o frecvență înfiorătoare, dar cu toate astea ne lipsește voința politică de a-i pune capăt. Trebuie să schimbăm asta – împreună!

Text: Trish Travieso
Traducere de Crina Alexe
Foto: © Ken Opprann

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/nadia-murad-un-portret-al-puterii-687894/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si