Prima pagină » Oksana Shachko, fondatoarea mișcării feministe Femen, a murit la 31 de ani

Oksana Shachko, fondatoarea mișcării feministe Femen, a murit la 31 de ani

Autor: admin
0 comentarii

Oksana Shachko, fondatoarea mișcării feministe Femen, a murit la 31 de ani

Oksana Shachko a fost găsită decedată luni, în casa ei din Montrogue, o suburbie din sudul Parisului, la 31 de ani, după cum aflăm din presa străină. Lumea a mai pierdut, așadar, o voce, o putere feminină. Oksana, în ciuda protestelor sale extrem de curajoase și controversate, avea un mesaj esențial pentru femeile din toate lumea de transmis, iar faptul că lupta ei personală a luat sfârșit nu poate decât să ne întristeze.

Cele mai citite articole

Poliția a încadrat tragedia ca fiind un suicid, însă se așteaptă încă rezultatele autopsiei, după cum explică și Emmanualle Lepisser, purtător de cuvânt al procurorilor din Nanterre. „Oksana s-a spânzurat,” a declarat Anna Hutsol, o altă fondatoare a Femen, pentru presa din Ucraina. „Prietenii ei spun că au văzut-o ultima dată vineri. Au decis să spargă ușa și atunci au găsit-o.”

Într-o declarație oficială, Femen a spus: „Oksana a luptat pentru dreptate, a luptat pentru egalitate, a luptat pentru ea și pentru toate femeile ca o eroină.” Împreună cu grupul punkist Pussy Riot, Femen a ajuns să fie parte a unui fenomen de protest post-sovietic, care a atras câteodată reacții violente. În 2011, spre exemplu, Femen a spus că Shachko și alte activiste au fost răpite în Minsk, capitala Belarusului, după ce au protestat în fața clădirii KGB-ului. De asemenea, mai mulți membri au fost bătuți în Kiev, capitala Ucrainei, în 2013 înaintea unei vizite a președintelui rus, Vladimir Putin.

Oksana Shachko și alți activiști de la Universitatea Khemelnytsky din Ucraina au fondat Femen în 2008. După câteva proteste controversate au decis să o facă topless, deseori cu slogane politice scrise pe corp. Printre acestea se numără protestele la temperaturi extrem de scăzute în Ucraina, când au luptat împotriva exploatării sexuale; în Elveția, la Davos, au decis să protesteze la un miting anual cu lideri politici și de business împotriva inegalității salariale sau la Vatican, în Piața Sfântul Petru, împotriva politicilor Bisericii Catolice. Cu toate că erau dezbrăcate, activistele purtau o coroană de flori pe cap, un simbol al castității.

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/features/oksana-shachko-feministe-femen-murit-612242/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si