Prima pagină » Secretul de la Victoria’s Secret? O cultură a misoginismului și hărțuirii sexuale

Secretul de la Victoria’s Secret? O cultură a misoginismului și hărțuirii sexuale

Autor: admin
0 comentarii

Victorias Secret este de ani buni unul dintre acele brand-uri capabile să fie relevante cultural – un bărbat care nu se simțea confortabil să intre în magazinele de lenjerie pentru a cumpăra ceva pentru soția lui a fondat brand-ul în 1977, care în curând a devenit un real succes grație magazinelor, dar și catalogului care, în 1982, genera 55% din veniturile companiei. Și poate că chiar ideea unui magazin de lenjerie intimă pentru femei creat pentru a face un bărbat să se simtă bine avea să prevestească ce urma.

Brand-ul a fost vândut lui Leslie Wexner în 1982, iar de atunci nu a făcut altceva decât să se extindă, curprinzând astăzi linii de parfumerie și cosmetice, ajungând la mii de magazine în toată lumea și, mai ales, având un show anual care dădea tonul în trend-uri și atrăgea atenția a milioane de potențiali clienți. Asta până anul trecut, când imperiul clădit de Wexner a început să se clatine. Show-ul a fost anulat, iar Les Wexner, acum în vârstă de 82 de ani, își plănuiește retragerea. Iar adjunctul său, Ed Razek, de 71 de ani, omul care a controlat aproape toate operațiunile Victorias Secret, a plecat din companie anul trecut, în luna august.
Însă cei doi bărbați care au condus pentru atâția ani compania, arată investigația New York Times, sunt totodată cei care au creat și au întreținut un climat toxic pentru angajați, mai ales pentru tinerele modele care au aspirat dintotdeauna să fie îngeri’ Victorias Secret, și care erau hărțuite și pedepsite atunci când nu răspundeau convenabil avansurilor.

Secretul de la Victorias Secret, în sfârșit la lumină

Investigația New York Times, realizată de Jessica Silver-Greenberg, Katherine Rosman, Sapna Maheshwari și James B. Stewart, a constat în interviuri cu mai mult de 30 de persoane care au lucrat sau lucrează pentru companie, dar examinează și documente legale.

Atât interviurile, cât și documentele investigate arată că Ed Razek, de decenii în fruntea companiei, a acționat nepotrivit de multiple ori, multe dintre comportamentele sale conducând la plângeri. Conform investigației, acesta încerca să sărute modele, le cerea să îi stea pe genunchi sau chiar le atingea în zonele intime.

Mai multe persoane din interiorul companiei au declarat că i-au spus lui Les Wexner despre comportamentele adjunctului său, dar că nu au existat reacții.

Se râdea de aceste abuzuri și erau considerate ceva normal’, a declarat o fostă angajată a companiei. Oricine încerca să facă ceva în legătură cu asta nu doar că era ignorat, era pedepsit.’ Este cazul lui Andi Muise, un model care deja defilase în show-ul Victorias Secret și care, în 2007, la vârsta de 19 ani, a fost invitată la cină de Ed Razek. După o cină, modelul a primit emailuri luni de zile, în care i se propunea o vacanță exotică, sau i se cerea ajutorul pentru a găsi o locuință pentru mogul în Republica Dominicană. Am nevoie de un loc sexy în care să te duc’, îi scria acesta. Când, în cele din urmă, Andi Muise a renunțat la politețuri și nu s-a dus la o cină la care era invitată chiar la Razek acasă, nu a mai fost angajată să defileze în show.

Apoi, a mai existat problema legăturilor dintre Les Wexner și Jeffrey Epstein, finanțistul care s-a sinucis în închisoare după ce a fost acuzat de trafic de persoane. Epstein era omul de încredere al lui Wexner, poziție din care ademenea fete foarte tinere, pozând drept persoană care recrutează modele pentru show-urile Victorias Secret. Cel puțin două dintre persoanele care au fost ademenite de Epstein la casting-uri’ pentru show au fost agresate sexual de acesta.
Deși trei persoane din conducerea Victorias Secret au declarat că l-au avertizat pe Les Wexner în legătură cu astfel de întrebări, nu a fost luată nici o decizie la momentele respective.

Un alt tip de atitudine tolerată, ba chiar încurajată de mai marii companiei era presiunea asupra modelelor să pozeze gratuit și nud pentru Russell James, unul dintre fotografii Victorias Secret. La finalul ședințelor foto, acesta le cerea modelelor să pozeze extra pentru el – ba chiar a și publicat, în 2014, un album pentru colecționari cu aceste nuduri, cele două versiuni ale albumului vânzându-se cu 1800, respectiv 3600 de dolari. Compania a organizat lansarea albumului, iar un poster cu una dintre imaginile din carte a fost expus cel puțin unul dintre magazinele VS – fără consimțământul modelului care apărea în imagine.

Cele mai citite articole

O altă acuzație implică invitarea modelelor la evenimente – unul dintre acestea a avut loc pe insula privată a lui Richard Branson, în Caraibe. Unul dintre modelele care a participat la acest eveniment a declarat că manechinele erau servite permanent cu alcool și că se aștepta de la ele să socializeze cu bărbații prezenți. Eram transportate acolo și toți acești bărbați bătrâni flirtau cu noi’, astfel încât modelele au început să se întrebe: Suntem aici ca prostituate de lux, sau pentru caritate?’

Totodată, Razek era și cel care alegea îngerii’ Victorias Secret, și folosea din plin această poziție pentru avantaje personale. El i-ar fi spus Bellei Hadid, în 2018, la un fitting înainte de show, Uitați de chiloți. Problema mai mare este dacă canalul de televiziune (care transmitea show-ul, n.red) o să o lase pe Bella să meargă pe podium cu acele țâțe perfecte’. Cu aceeași ocazie, au declarat trei angajați, Razek și-a pus mâna în zona genitală a unui alt model.

Comportamentul lui Razek era agresiv pe mai multe planuri – în 2015 acesta i-ar fi spus unei angajate din departamentul de PR care se servea de la un bufet la o ședință foto că e prea grasă și că ar fi cazul să renunțe la paste și pâine. Angajata s-a plâns la HR, dar nu s-a întâmplat nimic, așa că a demisionat.

O altă angajată a făcut o plângere pentru hărțuire împotriva lui Razek, către unul dintre membrii board-ului companiei. A doua zi a fost dată afară.

De altfel, se pare că una dintre practicile curente ale lui Razek era să le spună modelelor că de el depind carierele lor.

Dincolo de comportamentele față de angajați, Victorias Secret a fost în vizorul publicului și pentru că a refuzat să modifice imaginea companiei, continuând să promoveze o estetică sexualizată – Les Wexner a refuzat și a făcut comentarii publice pe această temă în numeroase rânduri.
Contactați de New York Times, oficiali ai companiei nu au negat incidentele, în schimb Ed Razek a spus că acestea ar fi complet neadevărate, dar nu a vrut să comenteze pe lista detaliată a abuzurilor scoase la iveală de jurnaliști.

Citește și:
Kobe Bryant a fost o legendă, dar a fost și acuzat de viol. Și asta nu trebuie uitat sau cenzurat

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/secretul-de-la-victorias-secret-o-cultura-a-misoginismului-si-hartuirii-sexuale-704724/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si