Anxietatea este o emotie caracterizata de sentimente de tensiune, ganduri de ingrijorare si schimbari fizice precum cresterea tensiunii arteriale. Cunoasterea diferentei dintre sentimentele normale de anxietate si o tulburare de anxietate care necesita ingrijiri medicale poate ajuta o persoana sa identifice si sa trateze afectiunea.
Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari psihice. Aproape 1 din 3 oameni au o forma de tulburare de anxietate pe parcursul vietii. Acestea pot fi declansate in urma stresului sau a unui episod care ti-a marcat viata, decesul unei persoane dragi, un divort etc.
Daca aveti de-a face cu anxietate in mod regulat, medicamentele nu trebuie sa fie singurul dvs. tratament. Pentru a va calma mintea si a reduce stresul, incercati sa folositi sfaturile de mai jos in rutina zilnica. Pentru rezultate si mai bune nu ezitati sa apelati la un tratament anxietate de specialitate.
Miscare. Exercitiile fizice sunt o parte importanta a sanatatii fizice si mentale. Iti pot usura sentimentele de anxietate si iti poate stimula starea de bine. Faceti intre trei si cinci serii de exercitii a cate 30 de minute pe saptamana. Asigurati-va ca alegeti exercitiile de care va bucurati, astfel incat sa asteptati cu nerabdare sa le faceti.
Atentie la somn. Atat calitatea, cat si cantitatea sunt importante pentru un somn bun. Medicii recomanda in medie 8 ore de somn pe noapte. Daca anxietatea va impiedica sa adormiti, creati-va o rutina care sa va ajute sa vi se faca somn:
• Lasati telefonul mobil si televizorul deoparte inainte de a intra in pat.
• Incercati sa respectati un anumit program.
Cele mai citite articole
• Asigurati-va ca patul dvs. este confortabil.
• Pastrati temperatura mai scazuta in dormitor.
Atentie la consumul de cafea si alcool. Atat cofeina cat si alcoolul pot creste starea de anxietate. Renuntati la ele sau evitati-le daca puteti. Nu uitati, cafeaua si sucurile nu sunt singurele lucruri cu cofeina. Aceasta poate aparea si in:
- Pastile pentru dieta
- Unele medicamente pentru durerile de cap
- Ciocolata
- Ceai
Programati-va „sesiunea de griji”. Poate suna ciudat, dar medicii recomanda sa va alegeti un moment pentru a va gandi la temerile dvs. in mod intentionat. Petreceti 30 de minute pentru a identifica ce va deranjeaza si ce puteti face in acest sens. Faceti o „sesiune de griji” in acelasi timp in fiecare zi. Concentrati-va pe ceea ce va deranjeaza de fapt.
Exercitii de respiratie. Acest lucru va trimite un mesaj catre creier ca esti bine. Asta va ajuta mintea si corpul sa se relaxeze. Pentru a profita la maximum, intindeti-va pe o suprafata plana si puneti o mana pe burta si cealalta pe piept. Respirati lent.
Fii stapanul gandurilor tale. Incercati sa transformati orice ganduri negative in unele pozitive. Imaginati-va ca va confruntati cu propriile temeri. Cu cat veti face asta mai mult in minte, cu atat va fi mai usor sa faceti fata atunci cand apar situatii neplacute.
Relaxati muschii tensionati. Relaxati-va muschii cu acest exercitiu simplu: alegeti un grup muscular, strangeti-l timp de cateva secunde, apoi lasati-l. Concentrati-va pe o sectiune de muschi la un moment dat si lucrati apoi intregul corp. Aceasta este uneori numita relaxare musculara progresiva.