De câte ori nu ți s-a spus: îți asculți intuiția, ce-ți transmite ea? Este deja aproape clișeu cum intuiția este arma cea mai de preț a unei femei, și, culmea, te-a înșelat în prea puține situații. Însă intuiția nu este un al nu știu câtelea simț, ci un mecanism psihologic deloc complicat.
Ce faci când îți asculți intuiția?
Când îți asculți intuiția practic te protejezi sau te adaptezi. Intuiția funcționează cam așa: ai în spate un set de experiențe de viață, de amintiri pe baza cărora se formează un așa numit model intern. Când în momentul actual te întâlnești cu o situație sau urmează să se întâmple un eveniment, suprapui acest model intern peste realitate sau scenariul de viitor. În baza detaliilor comune dintre evenimentul actual și cele experimentate deja poți emite o predicție. Când predicția e bună, spui că intuiția și-a făcut corect treaba. Intuiția a dat greș? Modelul intern strânge noi informații și se reactualizează, ca o aplicație de pe telefon, de exemplu. Când îți asculți intuiția ești în contact și cu emoțiile tale profunde, cu ce transmit ele, și astfel ajungem la conceptul de inteligență emoțională.
Ai inteligență emoțională mare? E indicat să-ți asculți intuiția
Oamenii cu inteligență emoțională pot identifica extrem de bine și controla propriile emoții, dar și emoțiile celor din jur. Ei folosesc emoțiile (ale lor și altora) pentru a găsi soluții, sunt foarte empatici și adaptabili, gestionează bine stresul, au mare grijă de sine. Această prietenie profundă cu emoțiile ajută intuiția, încât radarul personal ne atenționează imediat când nu ne simțim confortabil cu ceva, nu pare să fie ceea ce avem nevoie. Întrucât în spatele emoțiilor sunt niște nevoi, atunci când îți asculți intuiția îți asculți nevoile. Și vezi dacă ceea ce se întâmplă acum sau în viitor e în acord cu nevoile tale, dacă le (poate) satisface.
Daniel Goleman, părintele conceptului de inteligență emoțională a creionat câteva întrebări pentru aotoevaluarea EQ. Îți recunoști emoțiile și ce anume le provoacă? Care sunt punctele tale forte? Dar slăbiciunile? Cum îți gestionezi furia? Ce anume îți provoacă furia? Cât de repede îți revii după ce experimentezi o emoție negativă? Cum faci față schimbărilor? Cât de mult îți plac schimbările? Poți să te pui în papucii cuiva și să simți ca și cum ești el? Cât de ușor intuiești ceea ce vor, ceea ce gândesc oamenii din jurul tău? Cum gestionezi conflictele? Ce capacitate de convingere ai?
Îți asculți intuiția sau intri singură în capcană?
Atunci când îți asculți intuiția ca pe o literă de lege și nu accepți că poți greși… nu-i dai voie modelului intern să evolueze în folosul tău. Poate te confrunți cu o situație complet nouă, la care nu știi să te raportezi. Poate ți-ai făcut o impresie greșită despre cineva, și uiți că în general primele impresii sunt eronate. Sau partea ta de adult sănătos, în profundă relație cu propriile nevoi și emoții, este acum sufocată de frici și temeri care mai degrabă te aruncă într-o mare de vulnerabilitate. Și crezi că îți asculți intuiția, dar, de fapt, îți furnizezi singură mesaje care în psihologie se numesc gânduri automate negative. Cazi pe panta catastrofizării, a ghicirii viitorului, a citirii gândurilor celorlalți, etichetării sau suprageneralizării. E ok să-ți asculți intuiția, dar testează constant realitatea și dă-ți voie să înveți mereu, chiar și din greșeli.
Citește și:
Învață să-ți reduci la tăcere criticul interior! Cum să vorbești mai frumos tu… despre tine
Foto: PR
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro