Retinolul este unul dintre ingredientele care trebuie să se afle în rutina ta de îngrijire deoarece îți poate face pielea mult mai luminoasă, diminuează liniile fine, ridurile, petele pigmentare, și cel mai important, poate preveni îmbătrânirea prematură a pielii.
Pe lângă demachiant, cremă hidratantă, cremă cu protecție solară, ar trebui să folosești și retinol. Atunci când folosești pentru prima dată retinolul este posibil ca pielea ta să se înroșească sau să se usuce destul de mult. Dacă acest lucru nu dispare, ar trebui să nu îl mai folosești și să consulți un dermatolog.
Dar ce este retinolul?
Ei bine, retinolul este un derivat al vitaminei A, un nutrient care este folosit în tratarea mai multor afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea. Acești derivați sunt cunoscuți sub mai multe denumiri, însă concentrația de acid retinoic pe care retinolul o are este mult mai scăzută față de cea pe care o au retinoizii.
Care sunt beneficiile retinolului?
Retinolul este extrem de cunoscut datorită efectelor sale anti-îmbătrânire. Acesta poate stimula producția de colagen, reduce liniile fine și ridurile. Pe termen lung, reduce petele pigmentare, îmbunățățește textura pielii și îi redă elasticitatea de care are nevoie. De asemenea, specialiștii ne recomandă să îl combinăm cu o altă cremă hidratantă, eventual cea pe care o folosești deja, pentru a hidrata și mai în profunzime pielea.
Poate avea efecte secundare?
Chiar dacă beneficiile sale sunt extrem de multe, ar trebui să fii atentă deoarece poate avea și efecte secundare. Principala problemă este că îți poate face pielea extrem de uscată și poate provoca iritații. Pentru a evita acest lucru, ar trebui să îi acorzi timp pielii tale pentru a se obișnui cu acest ingredient. Indicat ar fi să îl folosești de două ori pe săptămână, iar dacă pielea ta s-a obișnuit, îl poți folosi ulterior și în fiecare zi.
După cât timp se văd rezultatele?
Cu toate ne dorim ca efectele cremelor sau a serumurilor pe care le folosim să se vadă peste noapte, însă știm că acest lucru nu e posibil. În cazul retinolului, poate dura între trei și șase luni până când să se vadă o îmbunătățire în ceea ce privește pielea, iar din acest motiv ar trebui să ai răbdare. Retinolul se bazează pe capacitatea pielii noastre de a-l transforma în acid retinoic activ, iar astfel rezultatele nu vor apărea atât de rapid. Cantitatea de acid retinoic formată se bazează la rândul ei pe cantitatea de retinol pe care o are produsul pe care îl folosești.
Poate folosi oricine retinol?
Se pare că femeile care încearcă să rămână însărcinate sau chiar sunt nu ar trebui să folosească retinolul și să încerce alte tipuri de ingrediente care au efecte anti-îmbătrânire. În plus, dacă ai un ten sensibil sau predispus la eczeme nu ar trebui să îl folosești deoarece îți poate face pielea extrem de uscată.
Citește și:
Cea mai bună rutină de seară pentru îngrijirea pielii iarna
Foto: Imaxtree
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro