Prima pagină » Utilizari ale energiei solare de care puteti profita

Utilizari ale energiei solare de care puteti profita

Autor: admin
0 comentarii

Soarele emite radiatii solare de 5 miliarde de ani si se estimeaza ca nu a atins inca 50% din existenta sa. Utilizarile energiei solare de care putem profita sunt multe si in crestere si este important sa incepem sa le incorporam deoarece este o resursa inepuizabila: cantitatea de energie pe care soarele o emana pe Pamant in fiecare zi este de zece mii de ori mai mare decat cea a energiei solare pe care intreaga planeta o consuma in 24 de ore. 

Utilizari ale energiei solare

Utilizarea energiei solare este din ce in ce mai larga si mai diversa. Cele mai importante utilizari sunt:

Panouri solare pentru case

Din ce in ce mai multe case apeleaza la panouri solare pentru a economisi energie si, in acelasi timp, pentru a contribui la ingrijirea mediului. Pentru cei care nu stiu ce este un panou solar, putem rezuma ca este un dispozitiv care valorifica energia soarelui pentru a genera caldura sau electricitate. Dupa aceste doua scopuri, putem distinge intre colectoarele solare, care produc apa calda (in general pentru uz casnic) folosind energia solara termica, si panourile fotovoltaice, care genereaza energie electrica din radiatia solara care cade pe celulele fotovoltaice ale panoului. Cum functioneaza panourile solare ? Pe sunup.ro gasiti toate informatiile necesare despre utilizarea panourilor solare precum si a modurilor eficiente de a economisi energie.

Iluminat solar

Este una dintre cele mai comune utilizari ale energiei solare si, de asemenea, una dintre cele mai simple modalitati de a imbunatati eficienta energetica in case, cladiri, cluburi si multe altele. Spre deosebire de optiunile traditionale, iluminatul solar nu necesita nicio configuratie. Luminile sunt wireless si valorifica energia soarelui in timpul zilei pentru a evita nevoia de a fi alimentate cu energie electrica noaptea. Sunt o alegere buna pentru gradini, terase si spatii publice.

Incalzire solara

Cele mai citite articole

Incalzitoarele solare profita de energia solara si o transforma in energie termica prin utilizarea lichidului sau a aerului. Sistemele de incalzire solara pot fi pasive sau active. In primul caz, sunt sisteme care utilizeaza circulatia naturala, in timp ce, in sistemele active, pompele sunt folosite pentru a circula apa si a genera caldura.

Incalzitor de apa solar: rezervoare solare de apa calda

Este una dintre cele mai raspandite aplicatii ale sale. Incalzitoarele solare de apa sau colectoarele solare folosesc apa ca metoda de transfer de caldura. Exista diferite marimi si permit incalzirea apei in conditii de siguranta si eficienta, fara a apela la utilizarea gazului sau a energiei electrice. Sunt folosite pentru a face dus, spala vasele, in sistemele de incalzire prin pardoseala sau calorifere si pentru procese industriale. Au temperaturi de 50°C iarna si 80°C vara.

Panouri solare fotovoltaice

Panourile solare fotovoltaice sunt cele mai cunoscute si sunt folosite pentru a genera energie electrica prin efectul fotovoltaic, un var primar al efectului fotoelectric pentru care Albert Einstein a castigat Premiul Nobel. Ele sunt folosite atat in ​​parcuri solare de mare amploare, cat si in instalatiile casnice.

Pe langa faptul ca ajuta la economisirea energiei, ofera stabilitate electricitatii, evitand varfurile de tensiune care pot deteriora aparatele.

Energia solara: avantaje si dezavantaje

Principalele avantaje ale utilizarii energiei solare sunt:

  • Nu polueaza: este o energie mult mai curata decat altele, precum cea derivata din combustibili fosili. Aceasta inseamna ca are un impact scazut asupra mediului, deoarece nu elibereaza substante nocive in atmosfera.
  • Este o sursa inepuizabila de energie: este o energie regenerabila care provine dintr-o sursa inepuizabila. Nu trebuie sa ne ingrijoram ca se va termina.
  • Low Cost: La inceput, achizitia si instalarea panourilor poate fi putin costisitoare, dar, in timp, costul se plateste pentru ca factura de energie electrica scade.
  • Accesibil in zonele rurale: desi este dificil de mutat si instalat, este ideal pentru a aduce energie electrica si termica in zonele rurale, munti si insule unde liniile electrice nu ajung.
  • Reutilizarea panourilor: pe langa faptul ca nu produc deseuri, panourile solare pot fi reciclate cu 95%. Aceasta inseamna ca are un impact scazut asupra mediului.
  • Alte avantaje : sunt usor de intretinut, nu ocupa spatiu in interiorul locuintelor deoarece pot fi instalate pe acoperisuri si, la un nivel mai macro, este un sector care favorizeaza cresterea locurilor de munca, datorita fabricarii de celule, panouri, etc.

Principalele dezavantaje sunt:

  • Estetica: panourile de pe acoperisurile caselor sau din campuri si gradini pot sa nu fie placute din punct de vedere estetic, dar daca il pretuim, este un detaliu minor fata de marile sale avantaje.
  • Costul de instalare: Cheltuielile sunt importante la adaugarea acestui sistem in locuinta, dar, in timp, se compenseaza prin reducerea facturii la electricitate.
  • Performanta scazuta: este un dezavantaj major. Panourile existente astazi produc aproximativ 33%, cand o turbina cu sistem de energie eoliana atinge un randament de 50%.
  • Discontinuitate in serviciu: atat pe timp de noapte, cat si in zilele innorate nu avem soare pentru a incarca panourile si sistemul de baterii existent pana in prezent nu mentine o capacitate mare de rezerva.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si