Poate că nu erai pregătit să stai acasă atâtea zile, dar asta nu înseamnă că trebuie să îți irosești (tot) timpul liber pe social media sau binge-uind seriale. Oferta culturală disponibilă pe net e mult mai diversificată decât ai putea crede, iar ea implică inclusiv turul virtual al unor muzee celebre din întreaga lume.
Luna trecută, Google Maps a împlinit 15 ani de existență, pe care a decis să-i sărbătorească punând la dispoziție noi funcții care ne ajută să fim doar la un click distanță de locuri din întreaga lume. Se pare că Google Arts & Culture a colaborat cu peste 500 de muzee și galerii din întreaga lume, pe care le putem astfel vizita virtual. Am pregătit mai jos, o listă cu câteva dintre ele. De asemenea, pe site-ul Institutului Național al Patrimoniului vei putea găsi o listă cu expozițiile virtuale din România.
Galeria Uffizi (Florența)
Galeria Uffizi, unul dintre primele muzee moderne, deschis vizitatorilor începând cu secolul al XVI-lea, este recunoscut pentru colecția sa de artă renascentistă, găzduind unele dintre cele mai cunoscute opere ale lui Michelangelo, Leonardo da Vinci și Botticelli, printre alții. Acum te poți plimba prin palatul creat de arhitectul Giorgio Vasari de oriunde din lume.
Muzeul Van Gogh (Amsterdam)
Fanii lui Vincent Van Gogh au acces la cea mai amplă colecție a pictorului olandez – mai precis, peste 200 de picturi, 500 de desene și 750 de scrisori personale.
Muzeul Ermitaj (Sankt Petersburg)
Situat în centrul orașului Sankt Petersburg, Ermitaj este unul dintre cele mai mari și vizitate muzee din lume, având peste 60.000 de obiecte de artă expuse în aprox. 1.000 de săli – de la artă din Antichitate la perioada clasică sau modernă.
Muzeul Guggenheim (New York)
Aflat în patrimoniul UNESCO, muzeul Solomon R. Guggenheim din New York este fără îndoială, unul dintre cele mai potrivite locuri din lume unde să vezi lucrări importante ale artei moderne. Poți vedea aici (inclusiv virtual) lucrările unor artiști precum Kandinsky, Modigliani, Mondrian sau Picasso.
Muzeul Rijksmuseum (Amsterdam)
Cu ajutorul tehnologiei, te poți plimba pe holurile muzeului care găzduiește cea mai importantă colecție a operelor pictorilor flamanzi și să admiri capodopere de Rembrandt sau Vermeer.
Muzeul Național de Antropologie (Mexic)
Ți-ar lua probabil o zi întreagă să vizitezi Muzeul Național de Antropologie din Mexico City, dar poți s-o faci și în ritmul tău, online. Aici vei găsi cea mai mare colecție de artă mexicană din lume, precum și expoziții etnologice importante.
Muzeul Orsay (Paris)
Nu trebuie să ratezi muzeul Orsay, care găzduiește opere de artă a artiștilor francezi care au trăit și creat între 1848 și 1914. Monet, Cézanne și Gauguin sunt doar câțiva dintre cei mai cunoscuți.
British Museum (Londra)
Fondat în 1753, British Museum este primul muzeu național public din lume, având în gestiunea sa obiecte artistice de o valoare inestimabilă. Printre acestea se numără Piatra Rosetta, bustul lui Iulius Cezar sau un fragment din Columna lui Traian, care fac parte din colecții dedicate.
Citește și:
Izolare la domiciliu? Cum să faci din carantină un proces din care să ieși câștigată.
Foto: Shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro