Prima pagină » Vom avea un val de despărțiri după Coronavirus? Ce se întâmplă acum cu cei care au probleme în cuplu

Vom avea un val de despărțiri după Coronavirus? Ce se întâmplă acum cu cei care au probleme în cuplu

Autor: admin
0 comentarii

Vom avea un val de despărțiri după Coronavirus? Ce se întâmplă acum cu cei care au probleme în cuplu

Coronavirus ne-a trimis aproape pe toți acasă. Asta înseamnă că fiecare moment al zilei este petrecut în doi. Iar problemele deja existente în cuplu nu mai pot fi ocolite sau ignorate. Cunoști deja meme-urile de pe social media, din categoria: dacă nu ne omoară virusul, eu cu soția mea ne vom omorî între noi. În acest context, iată care poate fi dinamica într-un cuplu unde situația nu este deloc roz.

Coronavirus nu te mai lasă să folosești ca scuză serviciul

Atunci când lucrurile nu merg bine în cuplu, devii vulnerabil emoțional. Te simți trist, abandonat, neiubit, neimportant. Acest cumul de emoții negative naște diverse reacții de apărare sau mecanisme de coping, așa cum sunt ele numite în limbajul psihologic. Un mecanism de apărare des întâlnit este evitarea, care îmbracă nenumărate forme. Lucrul până târziu la birou, delegațiile (chiar cerute), sarcinile în plus pe care ți le asumi benevol te țin departe de casă și de partener. În felul acesta eviți posibilele discuții neplăcute, partenerul (la propriu), dar și sentimentele care dor. Izolarea la domiciliu în doi anulează forma aceasta de evitare, de unde și un teren propice pentru conflicte serioase sau apariția altor tipuri de evitare.

Cum fugi de partener… fiind în aceeași casă

Nu mai poți să stai la serviciu până la 9 sau 10 seara, dar nimic nu te împiedică să stai la laptop, în birou sau în bucătărie, până la ora respectivă. Izolarea la domiciliu pe timp de Coronavirus presupune lucrul de acasă. Astfel încât poți prelungi inconștient realizarea task-urilor, fiind foarte ocupat. Ori după ce ai încheiat programul de lucru evadezi în jocuri pe calculator, diverse sarcini prin casă. Activități care să nu presupună comunicarea, contactul cu celălalt și cu propriile emoții.

La fel de eficiente sunt și maratoanele de seriale și filme. Văzute împreună, fără să schimbați o vorbă, ori fiecare la un alt televizor, în camere separate. Pe lângă aceste evitări, tot o fugă de propriile emoții negative este autoliniștirea. În contextul cumpărăturilor masive, autoliniștirea prin mâncare probabil că va fi specifică femeilor, iar autoliniștirea prin alcool specifică bărbaților. Inutil de spus că alcoolul dărâmă bariera controlului, de multe ori și pe cea a respectului. Iar subiectele despre care ne e frică să vorbim vor fi abordate mai puțin înțelept și deloc cu calm.

Anxietatea provocată de Coronavirus este îndreptată către partener

Cele mai citite articole

În mod cert suntem stresați, puțin anxioși sau de-a dreptul panicați. Izolarea la domiciu adaugă un plus de disconfort emoțional, pe lângă teama pentru propria sănătate sau sănătatea celor dragi potențial vulnerabilizați. Și aici mă refer la copiii mici, părinții și bunicii, ori cei care au deja un istoric medical delicat și care ar fi fragilizați în fața bolii. Toată această încărcătură plutește în aer și în casele noastre, iar partenerul devine supapa perfectă. Putem exploda asupra lui, să vărsăm asupra lui toată îngrijorarea, tot stresul, ceea ce devine și mai greu de gestionat. Un comportament neinspirat care adaugă o altă crăpătură sau mărește prăpastia emoțională dintr-un cuplu deja cu probleme.

Concentrarea asupra defectelor partenerului

Stați mult timp împreună, vă loviți unul de altul prin casă. O setare mentală pe negativ, datorită contextului actual (Coronavirus) și disputelor din cuplu, obișnuiește creierul să caute în continuare elemente cu nuanță negativă. Astfel că involuntar cauți defectele partenerului! Pe cele deja conștientizate le vezi mai bine și chiar le accentuezi, le gonflezi, fără să ai în vedere și ceea ce face el bine. Mintea ta practic face o selecție, dar numai pe negativ.

Certuri legate de copii

Fiind prezentă toată familia, se pot naște dispute legate de stilurile de parenting, de implicarea în relația cu cei mici. De la ce ajung partenerii să se certe cel mai des? Studiile spun că de la bani și de la copii. Iar izolarea la domiciliu testează din plin răbdarea noastră, dar și a micuților care se plictisesc în casă și devin năzdrăvani.

Citește și:
Nu-ți mai hrăni fricile! 8 metode să gestionezi panica produsă de Coronavirus

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/vom-avea-un-val-de-despartiri-dupa-coronavirus-ce-se-intampla-acum-cu-cei-care-au-probleme-in-cuplu-714476/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si