Prima pagină » Ce este gonoreea și cum te poți îmbolnăvi?

Ce este gonoreea și cum te poți îmbolnăvi?

Autor: admin
0 comentarii

Gonoreea este o infecție cu transmitere sexuală cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Aceasta ar putea duce la probleme de sănătate pe termen lung și la infertilitate, dar antibioticele o pot vindeca și pot reduce șansele de complicații. În acest articol, explicăm tot ce trebuie să știi despre o afecțiune venerică ce este cunoscută încă din antichitate, gonoreea. Îți spunem care sunt cauzele și simptomele acesteia, modul de transmitere și factorii de risc. De asemenea, vei înțelege importanța diagnosticării timpurii și tratamentului adecvat pentru a evita complicațiile grave asociate acestei boli. 

Ce este gonoreea?

Gonoreea este o infecție cu transmitere sexuală frecventă, cauzată de o bacterie numită Neisseria gonorrhoeae. Se răspândește prin intermediul fluidelor sexuale. Gonoreea se poate contracta în urma actului sexual, a sexului anal, a sexului oral sau a schimbului de jucării sexuale cu o persoană infectată. Adesea, gonoreea nu provoacă simptome, adică este ușor să infectezi partenerii fiindcă nu știi că ești bolnav. Efectuarea frecventă a testelor și practicile sexuale mai sigure pot reduce riscul de infectare.

Persoanele active din punct de vedere sexual, indiferent de vârstă sau sex, pot contracta gonoreea și o pot transmite partenerilor lor. De asemenea, se poate transmite infecția copilului în timpul nașterii. Prezintă un risc mai mare de infectare persoanele care:

  • au sub 25 de ani;
  • au un istoric de boli cu transmitere sexuală;
  • nu folosesc prezervative de fiecare dată când fac sex;
  • au mai mulți parteneri care nu au fost testați negativ pentru gonoree;
  • fac sex cu persoane de același sex (3).

Cum se transmite gonoreea

Poți contracta sau transmite gonoreea prin sex oral, anal sau vaginal. Folosirea unui prezervativ sau a unei alte metode pot contribui în mare măsură la reducerea șanselor de a transmite sau de a contracta boli cu transmitere sexuală. Reține că aceste metode nu elimină întotdeauna complet riscul, mai ales dacă nu le folosești în mod corespunzător (1). În cazul femeilor însărcinate care sunt infectate cu gonoreea, există riscul de a transmite boala nou-născutului în timpul nașterii. Acest lucru poate duce la complicații serioase pentru copil, inclusiv orbire. 

Perioada de incubație a gonoreei este un alt aspect important. Simptomele apar de obicei după o perioadă de incubație de 2-14 zile după expunere. Cu toate acestea, unele persoane pot rămâne asimptomatice pentru o perioadă mai lungă. De aceea, este crucială testarea regulată, pentru a evita răspândirea infecției.

Simptomele gonoreei

Simptomele infecției cu gonoree la bărbați includ:

  • urinare dureroasă;
  • scurgere de tip puroi din vârful penisului;
  • durere sau umflătură la un testicul.

Simptomele infecției cu gonoree la femei includ:

  • scurgere vaginală crescută;
  • urinare dureroasă;
  • sângerare vaginală între menstruații;
  • dureri abdominale sau pelviene;
  • gonoree în alte locuri din organism.

Gonoreea poate afecta, de asemenea, alte părți ale corpului:

  • rectul: simptomele includ mâncărimi anale, secreții de tip puroi din rect, pete de sânge roșu aprins și necesitatea de a face eforturi în timpul scaunelor;
  • ochii: gonoreea care afectează ochii poate provoca dureri oculare, sensibilitate la lumină și secreții asemănătoare cu puroi de la unul sau ambii ochi;
  • gât: simptomele unei infecții la nivelul gâtului pot include dureri de gât și ganglioni limfatici umflați în gât.
  • articulații: dacă una sau mai multe articulații se infectează, acestea ar putea fi calde, roșii, umflate și extrem de dureroase, mai ales în timpul mișcării. Această afecțiune este cunoscută sub numele de artrită septică.

Când trebuie să vă consulți medicul

Programează-te la medic dacă observi simptome cum ar fi o senzație de arsură când urinezi sau o scurgere asemănătoare cu puroi din penis, vagin sau rect. De asemenea, mergi la medic dacă partenerul a fost diagnosticat cu gonoree. Este posibil să nu ai simptome (2). 

Cauzele gonoreei și factori de risc

Cele mai citite articole

Te poți infecta atunci când bacteria care provoacă gonoreea pătrunde în corp prin fluidele sexuale, adesea prin sex neprotejat. Bacteria poate intra în corp prin penis, vagin, gură sau anus. De asemenea, poți răspândi gonoreea prin folosirea în comun a jucăriilor sexuale care nu au fost spălate. La femei, cel mai frecvent loc de infectare este colul uterin. La bărbați, infecția începe de obicei în uretră. Gonoreea este contagioasă și se răspândește cu ușurință în timpul activității sexuale. Cu toate acestea, nu toate actele intime sau schimburile de fluide corporale te pot expune riscului de gonoree. Nu poți lua gonoree prin:

  • sărut, îmbrățișare sau ținere de mână;
  • folosirea în comun a tacâmurilor;
  • folosirea toaletei după altcineva;
  • inhalarea picăturilor după ce cineva tușește sau strănută (3).

Femeile active din punct de vedere sexual mai tinere de 25 de ani și bărbații care fac sex cu bărbați prezintă un risc crescut de a contracta gonoree. Alți factori care pot crește riscul includ:

  • un nou partener sexual;
  • un partener sexual care are alți parteneri;
  • mai mult de un partener sexual;
  • faptul că ai avut gonoree sau o altă infecție cu transmitere sexuală (2).

Diagnosticarea gonoreei

În timpul consultației, medicul întreabă despre simptomele și istoricul sexual al pacientului. Apoi, urina sau lichidul corporal trebuie să fie testate pentru a depista bacteria care provoacă gonoreea. În timpul consultației, medicul poate:

  • efectua un examen pelvian, prelevând o mostră de lichid din colul uterin pentru testare;
  • preleva o mostră de lichid din penis;
  • tampona gâtul sau rectul pentru a colecta lichid pentru testare;
  • preleva o probă de urină pentru testare (1).

Importanța diagnosticului precoce a gonoreei este esențială. Diagnosticarea / tratarea timpurie a acestei boli poate preveni apariția unor complicații serioase. Dacă este lăsată netratată, gonoreea poate duce la infertilitate, boală inflamatorie pelvină și complicații în timpul sarcinii. De asemenea, gonoreea netratată crește riscul de a lua sau de a da HIV, virusul care cauzează SIDA.

Cum se tratează gonoreea?

Antibioticele moderne pot vindeca gonoreea, în majoritatea cazurilor. Nu poți trata gonoreea cu remedii fără prescripție medicală sau acasă (3). După tratament, este esențial să efectuezi teste ulterioare pentru a te asigura că infecția a fost eliminată complet. Acest lucru ar trebui să aibă loc la aproximativ o săptămână după finalizarea tratamentului. 

Prevenția reinfecției este un alt aspect esențial în tratamentul gonoreei. Este important să se ia măsuri de precauție pentru a preveni o nouă infecție, cum ar fi folosirea prezervativului în timpul actului sexual și efectuarea regulată a testelor pentru bolile cu transmitere sexuală. Se recomandă testarea anuală pentru gonoree pentru toate persoanele sexual active, în special pentru acelea care au mai mult de un partener sexual sau ale căror parteneri au mai mulți parteneri sexuali.

Complicațiile nediagnosticatei și netratării gonoreei

Gonoreea netratată sau nediagnosticată poate avea consecințe grave pentru sănătatea reproductivă a unui individ. Unii bărbații cu gonoree netratată vor dezvolta epididimită, iar la unele femei, gonoreea poate cauza boala inflamatorie pelvină, o afecțiune serioasă care poate duce la infertilitate sau sarcină ectopică. Gonoreea netratată poate de asemenea crește riscul de a contracta sau de a transmite HIV. Acest lucru se întâmplă deoarece gonoreea poate cauza leziuni la nivelul mucoaselor, ceea ce facilitează transmiterea HIV (3). 

În concluzie, persoanele care primesc un tratament prompt și urmează cu atenție instrucțiunile de tratament își pot relua viața normală. Gonoreea netratată poate cauza mai multe probleme de sănătate pe termen lung. Gonoreea poate chiar pune viața în pericol, în lipsa unei îngrijiri adecvate.

Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) Healthline, „Everything You Need to Know About Gonorrhea”: https://www.healthline.com/health/gonorrhea#transmission


(2) Mayo Clinic, „Gonorrhea”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gonorrhea/symptoms-causes/syc-20351774


(3) Cleveland Clinic, „Gonorrhea”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4217-gonorrhea

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si