Prima pagină » Consecințele necunoscute ale tratamentelor cu keratină

Consecințele necunoscute ale tratamentelor cu keratină

Autor: admin
0 comentarii
Consecințele necunoscute ale tratamentelor cu keratină

Netezirea podoabei capilare printr-un tratament cu keratină este un vis devenit realitate. Cine nu își dorește să aibă parul mai neted, lucios și ușor de aranjat, fără prea mult efort? Cu toate acestea, tratamentele cu keratină reprezintă o sursă de confuzie pentru unele persoane – de la potențialele riscuri pentru sănătate, până la proces și rezultat. În mare parte, sursa acestei confuzii este faptul că termenul „tratament cu keratină” este unul complex, întrucât cuprinde o serie de metode, procese de aplicare și rezultate.

Keratina – proteina care ajută la întărirea părului

Dacă ați apelat măcar o dată la serviciile unui tratament pentru netezirea părului, precum infuzia cu keratină, știți deja cât timp și energie economisiți în fiecare dimineață când vine vorba de spălare și coafare – în sfârșit puteți să serviți micul dejun fără să fiți pe fugă.

Dar cât de importantă este keratina pentru podoaba noastră capilară? Fiind o proteină structurală care se găsește la nivelul părului, pielii și unghiilor noastre, aceasta este deseori utilizată atât în produsele de styling, cât și în cele dedicate îngrijirii părului – de câte ori nu ți-ai cumpărat un șampon deoarece scria „keratină” pe etichetă?

Reprezentând o modalitate revoluționară de a schimba sau reconstrui stratul de keratină din firul de păr, tratamentele cu keratină transformă părul rebel, creț sau fără formă și îl fac strălucitor, sănătos, puternic și neted. În mod ironic, deși se numesc „tratamente cu keratină”, acestea nu îți salvează podoaba capilară de un aspect mohorât prin utilizarea keratinei.

Pentru a face părul mai neted și mai drept, o soluție ce conține un derivat de formaldehidă sau acid glioxilic (varianta mai sănătoasă) este distribuită în păr pentru a rupe legăturile părului și a le reface într-o poziție mai dreaptă. Apoi, soluția este uscată cu ajutorul unui feon și placa de păr intră în scenă pentru a îndrepta podoaba capilară – iar rezultatele pot dura de la trei la șase luni.

Însă, tratamentele cu keratină ce promit părul drept și mătăsos aduc deseori consecințe privind sănătatea ta. Cu toate că acestea funcționează eficient pentru doritoarele de păr drept, aranjat și strălucitor, tratamentele conțin substanțe chimice dăunătoare care te obligă să te gândești de două ori înainte să-ți faci programarea la salonul de înfrumusețare.

1. Cresc riscul de cancer

O mare parte din îngrijorările generate de tratamentele cu keratină se învârte în jurul unuia din ingredientele găsite în majoritatea produselor tradiționale din saloane: formaldehida. În tratamentele pentru netezirea părului, acest element este responsabil pentru îndreptarea podoabei capilare și aspectul neted al acesteia. Formaldehida este un gaz incolor, cu miros puternic, deseori utilizat în fabricarea materialelor de construcție.

Însă, tratamentele nu conțin formaldehidă pură, întrucât este considerat a fi un cancerigen – în schimb, acestea includ ingrediente precum metilen glicol, formalină și metanal care eliberează compusul cancerigen atunci când este amestecat cu apă, în timpul tratamentului. Acest lucru nu reprezintă doar un potențial risc pentru tine, ci și pentru hairstiliștii care vă aplică acest tratament.

Așadar, documentați-vă asupra saloanelor care oferă tratamente cu keratină ce includ formaldehidă, într-un procent ce nu vă amenință sănătatea (0.002%), sau saloanele care pun la dispoziție tratamente cu alternativele ale formaldehidei. Citiți întotdeauna etichetele produselor, solicitați profesioniștilor o listă a ingredientelor tratamentului și informați-vă asupra reacțiilor adverse.

2. Apariția reacțiilor alergice și a problemelor respiratorii

Reacțiile adverse la expunerea de formaldehidă sunt uneori îngrijorător de frecvente. Durerile în gât, sângerarea nazală și apariția erupților la nivelul pielii sunt unele dintre pericolele la care vă expuneți în timpul procesului de aplicare a tratamentului cu keratină. Cu toate acestea, este crucial să păstrați în vedere faptul că problemele au fost raportate mai des în rândul stiliștilor – clienții salonului nu experimentează reacții alergice puternice.

Cele mai citite articole

În cazul în care acestea au existat, clienții s-au plâns de simptome asemănătoare gripei, precum ochii iritați, amețeli, vărsături, pierderea gustului și a mirosului. Dar, pentru că expunerea la ingredientele chimice ale tratamentului este cumulativă pentru angajații salonului, este posibil ca aceștia să sufere de simptome mai severe.

Chiar dacă substanțele chimice nu trebuie să atingă nimic în afara părului, contactul accidental cu pielea poate provoca apariția erupțiilor la nivelului feței, scalpului și gâtului. Vestea bună este însă că reacțiile adverse sunt pe termen scurt – cu toate acestea, nu abuzați de acest lucru, întrucât expunerea prelungită la formaldehidă prezintă riscuri mari.

3. Tratamentele cu keratină variază

După cum am menționat mai sus, tratamentele dedicate netezirii părului se împart în două categorii – cele ce conțin derivații formaldehidei și alternativele acestora. Cu toate că ambele oferă strălucire și o structură netedă podoabei tale capilare, întrebați stilistul despre tratamentele ce nu conțin formaldehidă.

Informarea asupra acestui proces este crucială – pe bază documentării puteți lua decizii inteligente și poți identifica ce tip de tratament se potrivește părului și așteptărilor tale. Există formule diferite – de la cele clasice, dedicate strict netezirii podoabei capilare, până la cele pentru repararea părului deteriorat.

Luați în considerare tipul și textura firului vostru de păr – de asemenea, dacă mergeți la un salon cu o reputație bună și vă faceți temele cu privire la ce ingrediente folosesc angajații acestuia, biletul vostru către o experiență plăcută cu acest tip de tratament este asigurat.

4. Ruperea firului de păr

Cu toate că pasul final al tratamentului cu keratină implică folosirea plăcii de păr, trebuie să acordați atenție la gradul de căldură aplicat părului la sfârșit. În cazul în care se folosesc prea multe grade (mai ales dacă aveți un fir de păr subțire) sau podoaba capilară este îndreptată excesiv, o să te trezești cu părul uscat – iar ruperea acestuia este inevitabilă în acest caz.

Temperatura ridicată a plăcii de păr pentru a „sigila” soluția în firul de păr poate face mai mult rău decât bine – mai ales dacă aveți vârfurile deja despicate sau părul vopsit.

Citește și:
Încearcă aceste 10 trucuri dacă îți dorești un ten curat

Text: Ioana Oblu
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/beauty/consecintele-necunoscute-ale-tratamentelor-cu-keratina-674350/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si