Aceste comportamente toxice sunt învățate din familie, din grupul de prieteni și apelăm la ele ca să ne protejăm. Prea puțini oameni le fac altora rău intenționat. Ei au anumite tulburări de personalitate, nu țin cont de reguli, ci numai de nevoile lor, de dorința de putere, supremație, iar empatia nu există. Însă nu despre ei discutăm acum. Ci despre tine, când ești rănită și ai reacții care te fac să suferi și mai mult.
Comportamente toxice clasice? Dai vina pe alții
Ok, lucrurile nu au ieșit așa cum ți-ai dorit și e dureros. Prima reacție e să dai vina pe altcineva? El a greșit, el nu a fost în stare, el nu a făcut suficient. E varianta cea mai simplă. Varianta reală include și partea ta de responsabilitate în poveste. Iar dacă o vezi, asta îți permite să evoluezi, să alegi sau să procedezi mai bine data viitoare.
Ții ranchiună
Și cât de grea este această povară… Să ai resentimente, iar pe baza lor să respingi, să ai un comportament răzbunător. Culmea e că celălalt uneori nici nu se sinchisește și tu rămâi cu frustrarea, furia, care te mistuie pe dinăuntru. Eliberează tensiunile! Foarte utile sunt scrisorile terapeutice în care așterni pe hârtie tot ceea ce ai vrea să îi zici celuilalt în față. Când ai terminat de scris, poți arde sau rupe în bucățele scrisoarea.
Comportamente toxice în cuplu: înșelatul
Faceți sex de Paște și de Crăciun? Te-a înșelat cel puțin o dată, iar asta ți-a rupt inima? Te neglijează, parcă a uitat că exiști? În contextul acesta ți-ai propus să i-o plătești cu aceeași monedă. Ori să-ți trăiești viața și să iei din altă parte ce nu primești acasă. Dar nici nu te desparți. Vinovăția va fi un musafir nedorit care te va vizita periodic. La fel și dezamăgirea… Înșelând te păcălești inconștient că se vor rezolva problemele în cuplu, ceea ce desigur nu se întâmplă.
Devii răutăcioasă sau chiar crudă
Cele mai citite articole
Imaginează-ți un animal rănit, care suferă. Ce face el? Zgârie, mușcă, într-un cuvânt atacă. Asta se întâmplă și cu oamenii, iar acesta este unul dintre comportamentele toxice cu potențial foarte periculos. De ce? Nu doar că nu te vindeci sufletește, dar în timp îți alungi prietenii, colegii, chiar și partenerul de viață.
Gelozie și invidie
Ce comportamente toxice sunt alimentate de gelozie și invidie? Sabotarea celorlalți, bârfa care nu doar că te consumă, dar te și pune într-o poziție ingrată. Teoretic la invidie doar visezi la ce au alți oameni, dar când monstrul geloziei capătă consistență apar și diversele atitudini cu foarte mare potențial de autosabotare.
Citește și:
7 lucruri pe care să ți le spui când treci printr-o perioadă proastă
Foto: PR
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro