Prima pagină » Care este temperatura corectă de servire a vinului?

Care este temperatura corectă de servire a vinului?

Autor: admin
0 comentarii

Vinul, elixirul zeilor, îți încântă papilele gustative cu aromele sale complexe și te surprinde cu varietatea sa bogată. Fiecare tip de vin are o personalitate unică, care se dezvăluie pe deplin atunci când lichidul este servit la temperatura optimă. Dacă te întrebi care este aceasta, ei bine, trebuie să știi că ea poate varia. Iată cum!

Vinul rose

Delicat și plin de prospețime, vinul rose a devenit preferatul multor persoane, îndeosebi în zilele călduroase ale verii. Servit la temperatura optimă, acest vin te încântă cu arome fructate și merge de minune cu preparate ușoare, precum salate sau aperitive. Temperatura optimă pentru a-i amplifica savoarea este cuprinsă, de regulă, în jurul valorii de 8-10°C. La aceste valori, aromele citrice și cele fructate devin mai proeminente, deci mai ușor de identificat. Spre exemplu, dacă alegi să îți delectezi simțurile cu un vin rose Tenuta d’Ammiraglia, Alie, Toscana, IGT, 0.75 L, la o temperatură de 8-10°C vei observa mai ușor nuanțele subtile de flori de primăvară, căpșuni sălbatice și coajă de citrice.

Acest interval este ideal, de regulă, pentru rose-urile seci. Vinurile demiseci, însă, vor atinge echilibrul dintre dulceață și aciditate la o temperatură ușor mai ridicată, de 10-12°C. Pentru băuturile dulci din această categorie, poți încerca chiar o temperatură și mai mare, de 12-14°C. Aceasta va contura perfect dulceața unui vin rose de calitate!

Vinul roșu

Vinul roșu este una dintre cele mai vechi și mai apreciate băuturi din lume, cu o istorie care se întinde de-a lungul a mii de ani. Pentru a te bucura pe deplin de calitățile sale, este important să îl servești la temperatura optimă, care variază și în acest caz.

Asemenea anumitor tipuri de vin rose, băuturile roșii ușoare, precum Pinot Noir sau Beaujolais, se pot servi la o temperatură mai scăzută, cuprinsă între 12°C și 14°C. Vinurile roșii mai corpolente, precum Cabernet Sauvignon sau Merlot, se servesc în mod ideal la o temperatură de 16°C-18°C. Te întrebi de ce? O temperatură mai scăzută de atât va accentua taninurile vinului, făcându-l mai astringent și mai puțin plăcut la gust. Pe de altă parte, o valoare prea ridicată a temperaturii va evidenția gustul alcoolului și va estompa aromele fructate sau condimentate.

Vinul alb

Cele mai citite articole

Vinul alb este o băutură plăcută și o alegere sofisticată pentru orice ocazie. Fie că este vorba de un prânz ușor cu pește sau fructe de mare, o cină romantică sau, pur și simplu, o seară relaxantă acasă, un pahar de vin alb poate adăuga o notă de eleganță și rafinament fiecărei ocazii. Desigur, ca și în cazul celorlalte varietăți, și vinul alb trebuie servit la o temperatură adecvată.

Vinurile albe seci, precum Sauvignon Blanc sau Chardonnay, își vor evidenția calitățile cel mai bine la o temperatură cuprinsă între 8°C și 10°C, asemenea unui vin rose Calafuria, Salento, IGT, 0.75 L. Vinurile albe demiseci sau dulci, precum Riesling sau Gewurztraminer, se servesc, de preferat, la o temperatură cuprinsă între 10°C și 12°C.

Vinul spumant

În general, vinurile spumante sunt apreciate cel mai bine la o temperatură mai mică decât vinurile albe sau roșii. La 6-10°C, perlajul fin și aromele delicate ale spumantului sunt accentuate, iar gustul băuturii devine unul proaspăt și revigorant. Desigur, și în acest caz, dacă temperatura este prea scăzută, aromele și gustul delicat nu mai iese în evidență. Dacă aceasta este prea ridicată, vinul poate părea prea dulce sau alcoolul poate deveni prea puternic. Prin urmare, este important să respecți intervalul de temperatură recomandat pentru a te bucura de vinul spumant în toată splendoarea sa. Iar dacă vrei ca experiența degustării să fie completă, vinul spumant trebuie servit în pahare înalte și înguste, de tip flute.

Așadar, atunci când încerci un vin, trebuie să ții cont de temperatură pentru a te bucura pe deplin de particularitățile sale. Păstrează vinul la rece înainte să-l deguști și pregătește-ți papilele gustative pentru o experiență senzorială desăvârșită!

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si