Prima pagină » 4 sfaturi utile pentru întreţinerea panourilor solare

4 sfaturi utile pentru întreţinerea panourilor solare

Autor: admin
0 comentarii

Panourile solare sunt o soluţie excelentă de a produce energie regenerabilă pentru clădiri rezidenţiale, comerciale, administrative sau chiar industriale. Utilizarea energiei solare pentru a obţine electricitate şi apă caldă te ajută să reduci facturile lunare la întreţinere şi să contribui la protejarea mediului înconjurător prin diminuarea amprentei de carbon. Cu toate acestea, pentru a profita la maximum de investiţia făcută, sistemul trebuie să funcționeze la parametri optimi. Aceste standarde se păstrează printr-o grijă deosebită acordată măsurilor de întreţinere a panourilor solare. Iată ce ai de făcut!

Curăţă periodic panourile

Panourile în sine sunt responsabile cu atragerea energiei şi transmiterea ei către unitatea de stocare. Murdăria, praful şi alte resturi prezente în mediul deschis în care sunt instalate panourile pot reduce capacitatea acestora de a absorbi lumina soarelui. Din această cauză, cantitatea de energie produsă se diminuează. Pentru a menţine nivelul maxim de eficienţă al panourilor solare, producătorii recomandă curăţarea acestora cel puţin o dată pe an, iar dacă locuieşti într-o zonă foarte poluată, intervalul scade.

Verifică eventualele deteriorări fizice

Panourile solare se montează de cele mai multe ori pe acoperiş, unde sunt expuse la toate condiţiile meteorologice. Ploile puternice, grindina, fenomenele de tip freezing rain, zăpadă şi îngheţul, căderile de pomi sunt doar câteva exemple de efecte ale naturii ce pot deteriora sistemul tău de panouri solare. Ca orice reparaţie, cu cât este depistată mai rapid, cu atât va fi mai uşor de remediat. Aşadar, asigură-te că instalaţia este verificată periodic de semne de uzură, fisuri, zgârieturi sau coroziune. O poţi face personal dacă panourile sunt accesibile sau poţi lăsa acest aspect în seama profesioniştilor care se ocupă de mentenanţa clădirii. În momentul în care semnalezi o deteriorare, repară sau înlocuieşte cât mai curând posibil elementele în cauză.

Monitorizează indicii de eficienţă

Cele mai citite articole

Sistemul de monitorizare a panourilor solare te ajută să verifici periodic randamentul acestora. Atunci când graficul indică o scădere a cantităţii de energie pe care o produc panourile înseamnă că trebuie să iei măsuri pentru a reveni la capacitatea maximă a sistemului. Vezi aici oferta la panouri solare şi instalează o interfaţă de control care îţi indică în timp real puterea, tensiunea, curentul de încărcare şi de ieşire. Astfel ai acces la informaţii utile pentru fiecare zonă a sistemului şi ştii unde trebuie să intervii pentru a remedia eventualele deficienţe.  

Apelează la servicii profesioniste de inspecţie tehnică

Dacă nu eşti specialist în domeniu, lasă aspectul întreţinerii panourilor solare în sarcina unor profesionişti. Alege un partener de încredere, preferabil recomandat de un cunoscut mulţumit de serviciile prestate. În funcţie de intervalul ales şi de starea tehnică a sistemului, o echipă de specialişti se va deplasa la faţa locului şi va monitoriza întreaga activitate a panourilor. La final vei primi un raport complet cu privire la parametrii de funcţionare şi sugestii referitoare la măsurile ce se impun. Vei ajunge astfel să menţii la un nivel ridicat coeficientul de productivitate, reducând pe termen lung costurile de mentenanţă. Cu cât detectezi mai rapid deficienţele, cu atât poţi interveni mai eficient. În plus, scapi de grija planificării reviziei, a cărei dată îţi va fi comunicată din timp de firma prestatoare de servicii.

Întreţinerea panourilor solare este importantă deoarece reprezintă principala sursă de energie regenerabilă pentru locuinţa sau afacerea ta. Un sistem de panouri solare reprezintă o investiţie considerabilă, iar măsurile pe care le iei pentru mentenanţă te ajută să o valorifici la maximum. Curăţarea panourilor este primul pas, având în vedere mediul în care sunt instalate. De asemenea, intervenţia rapidă de la primele semne ale deteriorării sistemului asigură o soluţie rapidă şi mai puţin costisitoare.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si