Prima pagină » 4 obiceiuri de nunta din Maramures care se respecta si astazi

4 obiceiuri de nunta din Maramures care se respecta si astazi

Autor: admin
0 comentarii

Toate regiunile tarii au traditii bogate, din vechime, mai ales cand vine vorba despre nunta. Cu toate acestea, o buna parte dintre acestea s-au pierdut de-a lungul timpului, tinerii din ziua de astazi preferand nuntile moderne, cu influente occidentale. 

Exista insa unele regiuni ale Romaniei in care inca se mai pastreaza unele traditii si obiceiuri, acestea reprezentand momente de distractie, dar si emotionante. Astfel ca regiunea in care oamenii inca mai poarta costumul traditional cu mandrie si unde se respecta o mare parte din traditii este Maramuresul. 

Desi organizarea unei nunti nu este un lucru foarte usor de realizat, mirii din Maramures trebuie sa faca in asa fel incat un astfel de eveniment sa imbine cu succes traditiile si obiceiurile specifice zonei cu o petrecere de nunta moderna. 

Dintre cele mai cunoscute obiceiuri de nunta in Maramures, cele care s-au pastrat si se respecta si in prezent sunt: 

Petitul 

Modul de a cere in casatorie persoana iubita s-a schimbat foarte mult in ultimii ani, tinerii gandindu-se la modalitati cat mai spectaculoase sau romantice, care sa le impresioneze pe iubitele lor. In trecut, acest obicei de petit, in Maramures, era realizat de tatal mirelui, care mergea de mai multe ori la casa fetei pentru a o cere de sotie pentru fiul sau. 

Cele mai citite articole

In prezent, tinerii din aceasta regiune a tarii inca mai pastreaza acest obicei, de care se ocupa insa mirele. Astfel ca timp de trei nopti, tanarul merge la casa iubitei sale pentru a o cere de sotie de la parintii ei. Abia in cea de-a treia zi primeste acceptul, cand se stabilesc urmatorii pasi. 

Logodna 

Odata acceptata cererea in casatorie, tinerii impreuna cu parintii lor trebuie sa organizeze o petrecere de logodna. Aceasta va avea loc la casa fetei, unde vor participa atat rudele ei, cat si rudele mirelui. 

Petrecerea de logodna se organizeaza pentru a da de veste in intreg satul ca cei doi tineri urmeaza sa se casatoreasca, dar si pentru a se organiza evenimentul important. 

Seara de steag 

In trecut, acest obicei denumit Seara de steag se organiza in noaptea de dinaintea cununiei religioase, cand mirii impreuna cu prietenii lor, stegarul si drusca, mergeau mai intai la mire acasa, unde dansau „jocul steagului” si erau pregatite palaria mirelui si cununa miresei. Dupa aceea, petrecerea continua la casa miresei, unde in timpul jocului, cununa miresei era asezata pe capul mirelui, peste palarie, care o lua si o oferea miresei sale. 

Nunta propriu-zisa 

In ziua nuntii, mirii din Maramures nu se intalnesc decat la biserica unde are lor ceremonia religioasa, acestia venind de la casele parintesti, insotiti de prieteni si rude. Totusi, un aspect care nu s-a schimbat este slujba religioasa de casatorie, de la care nu pot lipsi lumanari nunta, tinute de nasii de cununie.

Daca in trecut, acestia plecau tot separat, pentru a petrece, abia a doua zi reintalnindu-se, in prezent, dupa slujba de cununie, mirii impreuna cu invitatii lor pleaca sa petreaca, in general, in stil modern, la restaurant, unde mireasa imbraca rochia de mireasa si mirele, costumul de ginere. 

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si