Prima pagină » Cum sa alegi masinile agricole?

Cum sa alegi masinile agricole?

Autor: admin
0 comentarii

Crearea unui sistem de echipament ideal este foarte importanta. Aparitia noilor tehnologii si a noilor modele de masini agricole poate duce la invechirea echipamentelor existente si la necesitatea unei tehnologii mai eficiente pentru imbunatatirea performantei economice. De asemenea, numarul de hectare de teren si muncitori poate varia.

Deoarece multe dintre aceste variabile sunt imprevizibile, sarcina este de a crea un sistem suficient de flexibil pentru a se adapta la conditiile meteorologice de recoltare, minimizand in acelasi timp costurile si riscurile pe termen lung. Prin urmare, iti ramane alegerea masinilor agricole care ar trebui sa se bazeze pe caracteristicile fiecarei ferme individuale sau chiar inlocuirea pieselor defecte cu piese de schimb combine sau tractoare. 

Iata care sunt factorii care influenteaza selectia echipamentului

  • Dimensiunea suprafetelor insamantate

Pe masura ce suprafata cultivata creste, devine necesara o tehnica de crestere a dimensiunii sau a productivitatii pentru a asigura finalizarea in timp util a semanarii si recoltarii. Ca alternativa, poti cumpara doua masini de acelasi tip.

  • Diversificarea culturilor

Diversificarea culturilor permite distribuirea in timp util a perioadelor in care finalizarea la timp a lucrarilor agricole este importanta. Cultivarea a mai mult de doua culturi reduce productivitatea utilajelor necesare pentru o anumita zona de cultivare. Cu toate acestea, acest lucru poate necesita si achizitionarea de tipuri suplimentare de echipamente.

  • Alegerea tehnologiei

Alegerea tehnologiei depinde de tehnologia utilizata pentru cultivarea produselor agricole. De exemplu, pentru prelucrarea culturilor dupa recoltare, pot fi utilizate atat masini mobile, cat si stationare. Uneori este recomandabil sa folositi simultan masini mobile si stationare.

  • Productivitate si dimensiunea echipamentului

Acestea sunt enumerate in specificatiile tehnice, dar performanta depinde de priceperea operatorului si de conditiile meteorologice. Diferenta de caracteristici ale masinilor poate fi determinata in teste de teren, din rapoarte de cercetare si din experienta personala. 

  • Pret

Cele mai citite articole

Achizitionarea de echipamente prea scumpe poate duce la supraestimarea inutila a costurilor si irosirea echipamentelor. Rezultatul cumpararii de echipamente prea ieftine poate fi o scadere a randamentului sau o calitate slaba. 

  • Costuri de operare

Costurile de exploatare includ combustibili si lubrifianti, electricitate, intretinere si reparatii.

  • Cheltuieli

Pe masura ce productivitatea masinii creste, numarul de ore necesare pentru munca agricola este redus. Ca urmare, costurile salariale sunt reduse.

  • Costurile vitezei

Cantitatea si calitatea recoltei sunt afectate de executia la timp a masinilor agricole relevante. Munca prematura poate duce la pierderea recoltei. 

  • Armonizarea puterii tractorului si a dimensiunii masinii (pentru masinile agregate cu tractorul)

Dimensiunea masinii care poate fi utilizata este adesea limitata de dimensiunea tractorului. Rezultatul utilizarii tractoarelor cu capacitate excesiva poate fi o amortizare excesiva si costuri de exploatare. Utilizarea tractoarelor cu putere insuficienta poate duce la deteriorarea rapida a acestuia.

  • Costurile agregate ale utilajelor

Include amortizarea, costurile de operare si forta de munca, costurile de oportunitate si de stocare si alte costuri.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si