Prima pagină » Primăria Capitalei a deschis un centru pentru victimele violenței domestice, după ce închisese unul anul trecut

Primăria Capitalei a deschis un centru pentru victimele violenței domestice, după ce închisese unul anul trecut

Autor: admin
0 comentarii

Primăria Capitalei a deschis un centru pentru victimele violenței domestice, după ce închisese unul anul trecut

Victimele violenței domestice sunt mai afectate decât majoritatea populației de măsurile de izolare și carantinare impuse de epidemia cauzată de noul tip de coronavirus. Nici nu este surprinzător, dat fiind faptul că izolarea permanentă la domiciliu alături de un agresor, în condițiile anxietății generalizate, poate isca tensiuni și chiar acte violente. Scăderea bruscă a veniturilor poate fi un alt factor declanșator pentru violență, și la fel pot fi mulți alții pe care nici măcar nu îi putem prevedea în contextul actual, dar nici concentrarea asistenților sociali și a forțelor de ordine pe alte categorii la risc nu le ajută pe aceste victime.

Cert este că pandemia crește riscurile pentru victimele violenței domestice și, dincolo de câteva cazuri semnalate recent și în România, lucrul acesta a fost confirmat în multe alte țări. În China, spre exemplu, numărul cazurilor semnalate de violență în familie s-a dublat în perioada izolării, Italia, Spania, Cipru și Brazilia au arătat situații similare; iar România, cunoscută deja pentru situația nefericită în care se află privind violența, nu pare să se îndrepte spre o soartă mai bună. Aici, 30% dintre femei spun că au fost victimele violenței fizice sau sexuale cel puțin o dată în viață, iar în 2019 au fost lovite 20.000 de femei – și este vorba doar despre cazurile raportate. Iar faptul că multe dintre ele stau acum acasă alături de agresori, în contextul în care ONU raporta că, în 2017, mai mult de jumătate din femeile care au murit au fost ucise de parteneri sau membri ai familiei, e mai mult decât îngrijorător.

Acesta este contextul în care Primăria Capitalei a anunțat că a deschis un centru de 100 de locuri pentru victimele violenței domestice. Primarul Capitalei, Gabriela Firea însăși, a declarat, solidară cu femeile de pretutindeni, că în perioada de izolare și distanțare socială crește numărul victimelor violenței domestice, iar municipalitatea vine în sprijinul acestor persoane. „Inaugurăm astăzi cel mai mare centru social destinat victimelor violenței domestice, care are o capacitate de 100 de locuri. În această perioadă dificilă pentru noi toți, pentru a fi în siguranță, este necesar ca toată lumea să rămână în casă, însă, din nefericire, sunt persoane care NU sunt în siguranță în propriul cămin, se simt izolate, speriate și lipsite de apărare. Este vorba despre femeile, victimele violenței domestice! Conform statisticilor, în perioada de izolare și distanțare socială crește numărul victimelor violenței domestice, de aceea noi ne-am pregătit să oferim adăpost acestor persoane!”, a declarat Gabriela Firea.

Centrul, administrat de Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, are 32 de garsoniere și 4 apartamente cu 2 camere și oferă găzduire pe perioada de până la un an, cu posibilitatea de prelungire, hrană, asistență juridică, asistență psihologică și socială, locuri de muncă. În prezent, în centru sunt cazați 8 femei și 14 copii.

Indiscutabil, centrul pentru victimele violenței era mai mult decât necesar în acest context. Oricât de necesar ar fi el, însă, nu strică să ne amintim de măsurile mult mai puțin inspirate ale Gabrielei Firea de anul trecut. Aceasta a oprit finanțarea oferită de Primăria Municipiului București, la 1 mai 2019, Casei Invicta, singurul adăpost pentru victimele violenței din țară care le primea pe acestea în regim de urgență, nonstop.

Cele mai citite articole

Centrul de urgență pentru victimele violenței Casa Invicta a funcționat vreme de doi ani, timp în care peste 350 de femei au primit găzduire și/sau consiliere acolo. Dintre acestea, 104 femei și 128 de copii ajunseseră la adăpost după ora 16.30, când programul adăposturilor din Capitală destinate victimelor violenței domestice se oprește.

În primă fază, Primăria declarase că nu mai există buget pentru adăpostul pentru victimele violenței, însă mai târziu tot Primăria a început să denigreze asociațiile care sprijină victimele violenței și a susținut că a încetat colaborarea cu Asociația Anais, cea care opera Casa Invicta, și nu finanțarea acesteia, dar și că nu va continua finanțarea pentru că centrul nu mai avea licență. Activiștii au atras atunci atenția că anunțul încetării colaborării a venit la un moment în care centrul avea încă licență.

Bucureștiul este foarte departe de a îndeplini minimul necesar de adăposturi, centre de criză și de consiliere pentru victimele violenței domestice – conform Grupului de Lucru pentru Combaterea Violenței Asupra Femeilor al Consiliului Europei, ar trebui să avem un loc într-un adăpost la fiecare 10 mii de locuitori, un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei și un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei. Situația este încă mai complicată în restul țării.

Așadar, deși e bine că Primăria a anunțat deschiderea centrului pentru victimele violenței, nu uita că un centru nu e nici pe departe suficient. Și că, oricât de lăudabilă ar fi deschiderea lui și de necesară ar fi funcționarea lui, acțiunea Primăriei este mai degrabă o foarte târzie și insuficientă reparație pentru victimele violenței. Iar dacă știi persoane care au trecut prin situații de violență sau despre care crezi că ar putea fi, întreabă-le din când în când ce mai fac și amintește-le că pot suna, când agresorul nu se află alături de ele, la linia națională de urgență 0800.500.333.

Citește și:
Sesizare la Parchet pentru Dana Budeanu, care instigă la violență împotriva femeilor

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/primaria-capitalei-a-deschis-un-centru-pentru-victimele-violentei-domestice-dupa-ce-inchisese-unul-anul-trecut-717576/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si