Prima pagină » Produsele de machiaj folosite încă din Antichitate

Produsele de machiaj folosite încă din Antichitate

Autor: admin
0 comentarii
Produsele de machiaj folosite încă din Antichitate

Ai putea crede că makeup-ul este o comoditate recentă, ceva pentru care avem timp acum, dar cu care oamenii din trecut nu își băteau capul. Totuși, realitatea nu este aceasta, deoarece produsele de makeup au o istorie bogată ce datează din Antichitate. De exemplu, în Egiptul Antic machiajul avea un rol atât de important încât au fost găsite produse de makup rudimentare până și în cele mai modeste morminte, deoarece egiptenii credeau că cei îngropați ar putea avea nevoie de ele în viața de apoi. Iată unele dintre primele produse de makup pe care oamenii le-au folosit.

  1. Parfumul

Parfumul poate fi considerat un capriciu în zilele noastre, dar în 10 000 î.Hr, femeile egiptene foloseau uleiuri parfumate și creme pentru a-și părstra pielea fină și pentru a o proteja în urma expunerii la soare și vânturi uscate. Uleiurile de liliac, mentă, levănțică, trandafir și mir erau foarte importante în ritualurile religioase. Se pare că parfumurile au jucat un rol major în viața egiptenilor din Antichitate.

2. Fardul de pleoape

Te-ai întrebat vreodată cum era viața înainte de paletele Urban Decay și cosmeticele Too Faced? Ei bine, era destul de colorată. Încă din vremurile antice, egiptenii foloseau pudră de malachit pe pleoape. Își fixau mineralul verde în jurul ochilor folosind uleiuri sau grăsime animală. Aceasta a fost prima formă de fard de pleoape utilizată. Unele studii arată că pudra de malachit era de asemenea un mod bun de a proteja ochii de numeroase infecții, așa că primul fard de pleoape folosit servea și unui scop medical.

3. Eyeliner-ul

Pudra galena, cunoscută acum sub numele de kohl era folosită în jurul ochilor. Celebra formă egipteană de eyeliner era trasată cu ajutorul unor migdale arse. Precum și în cazul fardului de pleoape, aceasta nu avea doar scop decorativ, întrucât pudra galena era un mod bun a a proteja pielea sensibilă din jurul ochilor de soarele arzător.

4. Sprâncenele

În zilele noastre sprâncenele sunt foarte importante și ne străduim mereu să le ținem perfecte. Pensatul excesiv din anii 90 nu a fost un lucru nou. În Grecia Antică femeile aplicau păr de bou pe sprancenele lor, și era la modă ca și atât femeile, cât și bărbații să le contureze cu pudră închisă la culoare. Totuși, în Japonia și China sprâncenele rase în totalitate erau un lucru des întâlnit.

5. Fondul de ten

În Grecia Antică, pielea albă era un semn de frumusețe și prestigiu, așa că cei ce nu au avut norocul să ducă o viață luxuriantă și trebuiau să lucreze sub soare foloseau var (care era extrem de toxic și ducea la o scădere a speranței de viață) pentru a-și face fețele să pară albe. Dacă nu puteau face rost de var foloseau cretă, însă efectul nu dura la fel de mult precum cel al varului. În China și Japonia, unde pielea albă era și un semn al bunăstării, oamenii au început să facă pudră de față din orez.

6. Blush-ul

Un alt lucru folosit de femeile din Grecia Antică erau murele. Acestea le aplicau desupra fețelor pictate cu var pentru a-și înroși pomeții. Alte fructe de pădure erau de asemenea utilizate pentru a obține acest efect, dar murele erau favorite în rândul doamnelor, pentru că se considera că ofereau cea mai naturală culoare.

7. Rujul

Cele mai citite articole

Prima formă de lipstick a fost făcută din fier roșu și lut ocru. Nu erau potrivite pentru utilizarea pe buze, dar ofereau efectul de buze roșii. Mai târziu, oamenii au început să utilizeze ulei de măsline și ceară de albine ca bază pentru ruj.

8. Părul

În Grecia Antică părul blond era considerat mai frumos și mai angelic decât cel închis la culoare. Femeile petreceau foarte mult timp încercând să își deschidă culoarea părului. Își îmbibau părul în oțet și suc de lămâie și stăteau ăn lumina soarelui pentru a-l deschide în mod natural. Un alt mod de decolorarea a părului era prin aplicarea ului amestec de sulf, alaun și miere pe păr, urmată de expunerea îndelundată la soare. Pentru a evita să se bronzeze, deoarece pielea albă era la modă, femeile purtau pălării cu boruri mari, cu o gaură în mijloc. În acest mod borurile protejau pielea de soare, dar părul era scos prin gaură pentru a se putea deschide la soare.

9. Oja

China a fost prima țară în care oamenii au început să își coloreze unghiile. Aceștia foloseau gumă arabică, ceară de albine și albuș de ou. Oamenii bogați alegeau în general roșu, auriu și argintiu pe unghiile lor, în timp ce oamenii din clase inferioare nu aveau voie să își vopsească unghiile în culori puternice. În Roma Antică oamenii foloseau grăsime de oaie și sânge pe post de ojă.

10. Henna

Henna era de asemenea populară pe vremuri. Aceasta avea multiple utilizări, de la vopsea de păr la ojă și arta mehndi. Ajuta la menținerea părului și a unghiilor în stare bună, era folosită pentru a vopsi părul în culori închise sau roșu aprins, iar pasta de henna a fost cel mai popular mod de a desena modele pe piele. În plus, se credea că henna aduce noroc.

Citește și:
Trucurile femeilor care au întotdeauna un machiaj perfect

Text: Bianca Margarit
Foto: Instagram (@camilacoelho)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/beauty/produsele-de-machiaj-folosite-inca-din-antichitate-623123/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si