Prima pagină » 3 reacții diferite pe care le avem în fața coronavirus. Tu în ce etapă psihologică te situezi?

3 reacții diferite pe care le avem în fața coronavirus. Tu în ce etapă psihologică te situezi?

Autor: admin
0 comentarii

3 reacții diferite pe care le avem în fața coronavirus. Tu în ce etapă psihologică te situezi?

Mulți dintre noi am pierdut deja șirul zilelor de izolare la domiciliu, din cauza pandemiei de coronavirus. Trecem prin stări diverse, de multe ori antagonice și ne luptăm cu adaptarea. Dar etapele psihologice legate de virus au o desfășurare anume, cu diverse comportamente specifice.

Etapa de teamă sau frică

Asta e ceea ce am experimentat la începutul pandemiei de coronavirus, iar unele persoane încă se află în acest stadiu. Simți frică, furie, frustrare, teamă pe care le transmiți și persoanelor cu care locuiești ori cu care comunici online sau la telefon. Orice informație legată de coronavirus este împărtășită cunoscuțiilor și analizată în detaliu. Te plângi des, orice este o sursă de disconfort și ai tendința de a face cumpărături în cantități foarte mari. Unele produse chiar sunt necesare, altele nu, și mai ales nu în cantitățile respective.

Etapa de învățare

Este cea intermediară către etapa cu adevărat sănătoasă și utilă în fața coronavirus. Acum nu mai crezi orice citești pe internet, te documentezi, pui la îndoială, selectezi știrile false. Consumul în sine de informație scade. Nu mai cauți responsabili, vinovați. Mergi pe premisa că fiecare face cât poate sau ce trebuie. Inclusiv paznicul de la magazin care te roagă să aștepți afară în frig, pentru că în magazin e prea aglomerat. Deși nu e confortabil, e o măsură necesară. Așa cum este și izolarea.

Cele mai citite articole

Tu la rândul tău evaluezi mult mai realist și corect situația în care te afli și încerci să găsești moduri mai bune de reacție sau acțiune. Înveți să-ți identifici emoțiile și renunți să mai vrei să controlezi lucruri care nu țin de tine. Începi să faci cumpărăturile mai cumpătat. Mănânci mai sănătos, să nu te mai alimentezi în exces.

Etapa de creștere

Instinctul tău de supraviețuitor te ajută și găsești moduri prin care să te adaptezi schimbării și noilor condiții, pe care momentan chiar nu ai cum să le schimbi. Reușești să te reglezi emoțional, ești în contact cu persoanele dragi din viața ta, cu care ai discuții plăcute și echilibrate. Ți-ai antrenat calmul și răbdarea pe care acum le stăpânești foarte bine. Transmiți speranță și consideri că ai motive reale pentru care să fii recunoscătoare. De exemplu, în primul rând pentru că ești sănătoasă, ai oameni apropiați pe care te poți baza, încă ai serviciu, ți-ai terminat unele datorii sau ai obținut amânare pentru altele etc. Inclusiv că ai un acoperiș deasupra capului, apă caldă, lumină, că ți-ai atins niște obiective importante chiar înainte de dezlănțuirea coronavirus.

Ești foarte ancorată în prezent, în aici și acum, dar privești și în viitor cu înțelepciune. Iar unele decizii (să zicem investiții financiare) le iei cu multă precauție. Ești mai blândă cu tine, dar și cu ceilalți, ajuți pe cine poți, poate chiar vecini vârstnici, donezi bani pentru diverse cauze. Ai nevoie de un scop care se poate manifesta și în voluntariat. De exemplu să împărtășești din cunoștiințele tale online sub formă de tutoriale sau workshop-uri. Să oferi în anumite limite suport legal dacă ești avocat, consultanță pe marketing, economie firmelor în situații dificile etc.

Citește și:
Distanțarea socială ne blochează un proces emoțional de bază! Cum riscăm să devenim

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/3-reactii-diferite-pe-care-le-avem-in-fata-coronavirus-tu-in-ce-etapa-psihologica-te-situezi-718010/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si