Prima pagină » De 8 martie feministele protestează la Catedrala Neamului împotriva declarațiilor misogine ale oamenilor Bisericii

De 8 martie feministele protestează la Catedrala Neamului împotriva declarațiilor misogine ale oamenilor Bisericii

Autor: admin
0 comentarii

De Ziua Internațională a Femeii, feministele protestează la Catedrala Neamului în semn de revoltă față de discriminarea promovată de Biserica Ortodoxă Română, prin intermediul celor mai vizibili membri ai ei. „Pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, manifestăm împotriva unei instituții misogine, homofobe și lacome!*”, se arată în descrierea evenimentului numit, simbolic, Liturghie feministă.

Așa încât duminică, de la ora 14:00, feministele protestează la Catedrala Neamului și îndeamnă toate femeile care se recunosc în revendicările lor să li se alăture și să își arate revolta față de discriminările promovate de BOR. Organizatoarele subliniază și faptul că BOR este o instituție finanțată din bani publici, neplătitoare de taxe, în vreme ce guvernele nu găsesc nicicând fonduri suficiente pentru serviciile de asistență și protecție socială.

Organizatoarele subliniază și că, conform literei și spiritului legii, femeile sunt egale cu bărbații, dar că Biserica se încăpățânează să pună în plan superior bărbatul și în plan secundar femeia, atât în viața de familie, cât și în spațiul public și în ierarhia internă a instituției.

Așadar, feministele protestează la Catedrala Neamului pentru că:

„Toți cetățenii sunt egali în fața legii, scrie în Constituție. Dar Biserica neagă dreptul persoanelor de același sex de a forma un cuplu prin parteneriat civil sau de a se căsători.

Tinerii au dreptul la educație privind sănătatea reproductivă și sexuală, dar Biserica se opune vehement introducerii orelor de educația sexuală în școli, accesului tinerilor la informații despre corpurile lor, și afirmă că numărul mare de sarcini la adolescente este doar problema fetelor rome care fac prea mulți copii.

Femeile, indiferent de clasa, etnia, religia sau zona geografică din care provin, au dreptul la întrerupere de sarcină în siguranță, gratuit și accesibil, dar Biserica spune că avortul este o crimă și descurajează utilizarea contraceptivelor. Patriarhul a oferit medalii unor medici ginecologi care refuză accesul femeilor la întreruperi de sarcină în spitale publice.

Femeile au dreptul la o viață în familie fără violență, dar unele fețe bisericești spun că „rufele se spală în familie’, „femeia să-și poarte crucea’ și să „dea ascultare bărbatului’. Acest tip de mesaje sunt un obstacol în calea eliberării femeilor din relații abuzive.

România este printre cele mai sărace țări din UE, cu milioane de oameni care au emigrat pentru salarii decente în alte țări, dar Biserica nu se sfiește să ceară bani de la persoanele sărace și de la Stat pentru a construi o Catedrală care a înghițit sute de milioane de euro.

Parlamentul, Ministerul Educației, unele primării și instituții publice au fost complice la acțiunile Bisericii care contravin drepturilor și libertăților cetățenești.”

Declarațiile recente ale mai multor persoane-cheie din Biserica Ortodoxă Română arată, într-adevăr, opinia deplorabilă a acestora față de femei.

„În școlile românești nu este necesară o materie numită Educație Sexuală în curicula școlară. Copilul are nevoie de educație cu majusculă și nu de educație sexuală intensivă. Nu trebuie să absolvim cursuri de kamasutra ca să fim oameni normali”, afirma Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Asta în condițiile în care România continuă să fie țara europeană cu cel mai mare număr de mame minore, și deși 3 din 10 femei nu folosesc aici nici o formă de contracepție. Cu toate astea, a arătat Barometrul de Gen realizat în 2018, peste 75% dintre români sunt de acord cu introducerea Educației pentru sănătate în școli, materie ce ar include și elemente legate de educație sexuală și consimțământ.

„Dacă vom continua cu avorturile, vom pieri ca popor.’, spunea Patriarhul Daniel, reiterând poziția Bisericii față de o chestiune sensibilă. Peste 10.000 de femei au murit în urma avorturilor ilegale în perioada Decretului (avorturile au fost interzise în România pentru câteva decenii, fapt care a condus la drame personale inimaginabile, dincolo de încălcarea dreptului femeilor de a decide asupra propriului corp și de a hotărî câți copii vor avea și la ce interval de timp). Și chiar dacă Decretul 770 a fost primul abrogat după Revoluție (prin Decretul-Lege nr. 1 din 26 decembrie 1989) iar avorturile sunt azi legale și numărul lor este în continuă scădere, Biserica continuă să acuze femeile de o crimă care, din punct de vedere legal, este inexistentă. „Există și familii care pot naște copii, dar nu o fac, ci îi avortează, îi ucid înainte de a se naște, ceea ce este un păcat deosebit de grav.”, spunea Patriarhul Daniel.

Discriminarea BOR la adresa femeilor, mai cu seamă a celor care aparțin unor categorii sociale deja discriminate, e vizibilă și în afirmația purtătorului de cuvânt BOR Vasile Bănescu redată mai jos, încă un motiv pentru care feministele protestează la Catedrala Neamului.
„E un sofism foarte ieftin să spui că o fată de etnie romă sau o fată care a fost abuzată sexual sau o fată care a abandonat școala, au ajuns în situația nefericită de a fi gravidă din cauza lipsei de educație sexuală. Toate aceste cazuri care se invocă au în spate, de fapt, motive sociologice. Abandon școlar, plecarea părinților în străinătate, lipsa accesului la informare virtuală, și, nu în ultimul rând, apartenența la o anumită etnie, unde, după cum bine știm, viața sexuală se începe mult mai devreme’

Preotul Vasile Răducă, fost prodecan Facultății de Teologie, și-a arătat opiniile bazate pe zero fapte, dar pe multe stereotipuri, într-o declarație care a șocat și care a și condus la demisia acestuia din postul pe care îl ocupa: ‘Sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete.’

Pentru toate aceste motive, dar și multe altele, feministele protestează la Catedrala Neamului de 8 martie, iar anunțul evenimentului a fost deja asaltat de mesaje amenințătoare. Cu toate acestea, ele țin să precizeze că: „Credem în libertatea de gândire, conștiință și religie, ca drept fundamental al creștin-ortodocșilor și al tuturor persoanelor care aleg sau nu să își exprime convingerile. Prin această manifestație nu dorim decât să criticăm acțiunile instituției Bisericii Ortodoxe Române, care încalcă principiile statului de drept, drepturile și libertățile fundamentale ale femeilor și ale persoanelor LGBTQ+ și care pune propriile interese mai presus de nevoile persoanelor marginalizate și sărace.”

Citește și:
Interviu EXCLUSIV: Roxane Gay, despre foame și alte nevoi

Foto: pagina de Facebook a evenimentului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/de-8-martie-feministele-protesteaza-la-catedrala-neamului-impotriva-declaratiilor-misogine-ale-oamenilor-bisericii-712238/

S-ar putea sa te intereseze si