Prima pagină » În criză Coronavirus… sexul ne ajută psihic sau adâncește problemele emoționale?

În criză Coronavirus… sexul ne ajută psihic sau adâncește problemele emoționale?

Autor: admin
0 comentarii

În criză Coronavirus… sexul ne ajută psihic sau adâncește problemele emoționale?

Știm, Coronavirus, izolare la domiciliu, de unul singur sau cu familia. Și totuși sunt oameni care nu pot lucra de acasă și se mai duc la serviciu. Oameni care sunt singuri, ori într-un cuplu. În cuplu și locuiesc împreună sau fiecare la casa lui. Glumele de pe internet se referă și la creșterea bruscă a natalității peste 9 luni. Așa că românul se ocupă de cumpărături serioase de alimente, dezinfectați și perpetuarea speciei cu sau fără prezervativ. Dacă nu mai poți ieși din casă… câte filme și seriale să vezi? Îți mai obosesc ochii de la citit… Așa că se ajunge la sex, care are un rol multiplu din punct de vedere emoțional.

Scenariul pozitiv: conectarea emoțională

Intimitatea este de două feluri: biologică, adică sex, și emoțională. Iar acesta este scenariul fericit, cu cele două combinate. Sexul este pentru plăcerea ambilor, un răsfăț al simțurilor care unește partenerii. Ei au încredere reciprocă, nu se tem să devină vulnerabili sufletește unul în fața celuilalt, iar sexul este continuarea dezgolirii emoționale, nu doar pasiune și atracție fizică. În acest caz sexul întărește sentimentul de securitate emoțională atât de util în vremurile actuale când anxietatea bate cam pe la toate ușile.

Păcălirea emoțională cu un partener care nu ține cont de tine

Nervozitate, îngrijorare, teamă, panică de-a dreptul. Coronavirus se joacă din plin cu sănătatea noastră fizică și psihică. Ți-ai dori ca iubitul să te ia în brațe, să te simți protejată, să te asculte, să te liniștească. Să-l simți că e acolo pentru tine, să te simți văzută și importantă. Dar nu face asta. Un partener cu puternice accente narcisiste e lipsit de empatie, pentru el contează numai propriile nevoi. Iar una dintre ele poate fi și nevoia de sex, pe care și-o satisface cu tine. Pe de altă parte, tu încerci să-ți primești conectarea emoțională în timpul sexului. Și poate la nivel superficial ea este realizată. Dar efectul nu durează prea mult, și cel mai probabil se instalează frustrarea.

Autoliniștirea prin sex

Cele mai citite articole

Sunteți îngrijorați de evoluția Coronavirus, de situația economică, de propriile job-uri și în loc să vă certați faceți sex. În mod clar o variantă funcțională de a consuma tensiunea psihică acumulată. Mai bună decât conflictele pe fond anxios în care să vă vărsați nervii unul pe celălalt. Pe moment e eficientă, doar că ulterior gândurile anxioase reapar și aici trebuie lucrat cu adevărat. În psihoterapie se face așa numita restructurare cognitivă. Când, pe scurt, înlocuiești gândul irațional cu unul rațional și observi apoi efectele la nivel comportamental și emoțional.

Alt tip de autoliniștire (mecanism de coping sau apărare) are legătură directă cu sentimentele profunde de tristețe și singurătate. Nu ai un partener de cuplu, dar ți-ai dori foarte mult. Ori suferi după cineva. Iar contextul actual acutizează toate aceste trăiri pe care încerci să le amorțești. Forme clasice de autoliniștire sunt mâncarea, alcoolul, drogurile, shopping-ul, dar și sexul. Pentru a evita senzația acută de singurătate poți intra pe aplicații de dating sau reactiva foști parteneri de așternut cu care să ajungi la sex virtual sau chiar real. Asta dacă ai încredere că și celălalt a stat izolat și e sigur să vă vedeți. Ori mecanismul de coping de autoliniștire este atât de puternic, încât nici nu mai ții cont de izolare sau ce a făcut celălalt și ajungi să te expui unei potențiale infectări cu Coronavirus.

Citește și:
Coronavirus îți îmbolnăvește mintea! Comportamente toxice la care e cazul să renunți

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/in-criza-coronavirus-sexul-ne-ajuta-psihic-sau-adanceste-problemele-emotionale-715226/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si