Prima pagină » Relații sănătoase vs. relații toxice: 13 diferențe pe care ar trebui să le cunoști

Relații sănătoase vs. relații toxice: 13 diferențe pe care ar trebui să le cunoști

Autor: admin
0 comentarii

Relații sănătoase vs. relații toxice: 13 diferențe pe care ar trebui să le cunoști

Totuși, există momente în viață când iubirea (sau ceea ce credem că este iubire) ne aduce în pragul disperării și ne transformă în ruine emoționale. Asta pentru că nu toate relațiile se bazează pe iubire autentică: unele pot fi relații toxice, nesănătoase. Și uneori recunoaștem asta abia atunci când e prea târziu.

Așadar, cum știi dacă relația ta (care, uneori, mai are parte și de coborâșuri sau de momente mai dificile) este o iubire autentică? Sau dacă te ajută să fii o persoană mai bună și să te dezvolți emoțional? Pentru a răspunde la această întrebare (deloc ușoară), este nevoie de o introspecție serioasă, de onestitate față de tine însăți, dar poate și de câteva indicii.

Așadar, am alcătuit o listă cu 13 diferențe între relațiile sănătoase și cele toxice, diferențe pe care ar trebui să le cunoști și tu (pentru că nu se știe niciodată!).

1. Relațiile sănătoase îți permit să fii tu însăți; cele toxice te forțează să te schimbi.

O relație armonioasă îți va permite să crești și să te dezvolți pe plan individual, dar și ca partener(ă); asta nu înseamnă, deci, că trebuie să te schimbi, devenind o cu totul altă persoană ca să fii pe placul partenerului tău sau ca să faci ca relația voastră să dureze.

2. Relațiile sănătoase îți permit să-ți împlinești visurile; relațiile nesănătoase îți dictează alegerile de viață.

Este foarte important să ai visurile tale, iar partenerul tău să te încurajeze să ți le împlinești și să-ți urmezi propria cale spre succes, așa cum o înțelegi tu. Acesta este un mod sănătos de a te dezvolta, o creștere sănătoasă pe care orice individ ar trebui să aibă libertatea să o experimenteze.

3. Relațiile sănătoase te fac o persoană mai bună; relațiile toxice te transformă într-o persoană pe care nu o recunoști.

Există relații care te schimbă: te transformă într-o persoană diferită, dar care nu este neapărat cea mai bună versiune a ta, ci versiunea pe care și-o dorește partenerul tău. Așa că, pentru a-i face pe plac, uiți cine ești și ce îți dorești să fii, și devii „partenera ideală” sau „prietena perfectă”, sacrificându-ți identitatea în procesul acestei transformări.

4. Relațiile sănătoase se dezvoltă firesc, ca un parteneriat; relațiile nesănătoase te fac să te simți inferioară.

În afara pasiunii, este important să construiești o relație sănătoasă în fiecare etapă a relației. Ca parteneri trebuie să luați decizii în comun, să vă respectați recirproc, să dați, dar să și oferiți (pe cât posibil) în aceeași măsură.

5. Relațiile sănătoase se bazează pe un schimb reciproc și egal; relațiile nesănătoase te subjugă.

Multe cupluri nu recunosc această realitate, ba chiar unii confundă iubirea cu o formă de servitute pe viață, o relație submisivă față de partener, cedându-le total puterea în cuplu, dar renunțând în același timp și la stima de sine, doar pentru a-și demonstra „iubirea”.

6. În relațiile sănătoase sunt prețuite implicarea și afecțiunea; relațiile nesănătoase conduc la forme de atașament toxice.

Atașamentul poate face sau desface o relație. Evident, există forme sănătoase și firești de atașament, pe care le dezvolți atunci când ai o conexiune puternică cu cineva special. Dar atunci când ești atașat într-un mod obsesiv sau mult prea posesiv este clar că ești implicată într-o relație toxică, în care vrei să deții controlul total asupra celuilalt.

7. Relațiile sănătoase presupun existența unei relații de prietenie și parteneriat; în relațiile toxice partenerii au nevoie constantă de confirmare.

Cele mai citite articole

O relație sănătoasă înseamnă să-ți îndeplinești rolul în cuplu nu doar ca un partener dedicat, ci și ca un tovarăș loial. Cu alte cuvinte, să fii cu cineva presupune o responsabilitate mutual acceptată de a-i fi alături celuilalt („la bine și la greu”), fără să simți nevoia constantă de a demonstra celuilalt asta.

8. Relațiile sănătoase sunt o sursă de energie pentru parteneri; relațiile toxice sunt copleșitoare.

Dorința de a fi în permanență cu partenerul tău duce la senzația de sufocare, care nu doar că erodează o relație, dar o intoxică treptat și pune sub semnul îndoielii chiar iubirea.

9. În relațiile sănătoase sunt acceptate disputele; în relațiile toxice sunt ocolite.

Cred că suntem cu toții de acord că disputele sunt nu doar firești într-un cuplu, ci și necesare, ajutând o relație să se maturizeze și să devină mai puternică. Totuși, modul în care știi să gestionezi aceste dispute și neînțelegeri spune multe despre prezența (sau absența) iubirii în relație.

10. În relațiile sănătoase un conflict extern vă unește; în relațiile toxice un conflict este un prilej de dezbinare.

Ce rol joci atunci când partenerul tău este implicat într-un conflict? Ești genul care își cere scuze în locul lui sau care îi ia partea într-un mod vocal și pertinent? Ești acaparată de emoții sau ești mai degrabă pasivă și bați în retragere? În funcție de subiectul disputei, fiecare poate alege de ce parte a baricadei vrea să fie, dar este important ca poziția noastră să fie explicată corect și să nu ne afecteze relația de cuplu.

11. În relațiile sănătoase partenerii sunt de aceeași parte a baricadei; în relațiile toxice găsesc mereu un țap ispășitor.

Unii parteneri își asumă rolul de agent de pedepsire, lansând cuvinte grele sau chiar rănindu-l pe celălalt într-o discuție în contradictoriu, doar pentru a câștiga disputa. Sunt genul care consideră că „scopul scuză mijloacele”. Dacă te recunoști într-un astfel de tipar, poate ar fi cazul să-ți reconsideri relația cu partenerul tău.

12. În relațiile sănătoase te simți liber; în relațiile toxice unul dintre parteneri se poartă ca și cum celălalt ar fi proprietatea lui.

Nu e deloc greu să-ți arăți aprecierea pentru partenerul tău atâta timp cât ai pentru el sentimente autentice de dragoste și afecțiune. La fel cum poți admira o floare fără să o rupi și la fel cum poți admira un future zburând fără să vrei să-l prinzi, la fel și iubirea adevărată nu are nimic de-a face cu controlul și posesia.

13. Relațiile sănătoase sunt dincolo de senzualitate; relațiile toxice se bazează pe plăceri pasagere.

Atracția izvorâtă din dragoste autentică este destul de rară în zilele noastre. Mulți încearcă să păstreze totul la un nivel superficial, în căutare de recompense la îndemână, ușor de obținut. Într-o astfel de relație partenerul nu este perceput ca o entitate unică și prețioasă, care tânjește după afecțiune, ci ca un trup, un obiect de consum imediat.

Citește și:
Semnele care arată că ești într-o relație cu un mincinos patologic

Foto: Instagram.com/negin_mirsalehi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/relatii-sanatoase-vs-relatii-toxice-13-diferente-pe-care-ar-trebui-sa-le-cunosti-618600/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si