Prima pagină » 7 moduri dovedite științific în care dragostea îți afectează creierul

7 moduri dovedite științific în care dragostea îți afectează creierul

Autor: admin
0 comentarii

7 moduri dovedite științific în care dragostea îți afectează creierul

Iubirea înseamnă mult mai mult decât melodii siropoase, priviri galeșe și mesaje pline de inimioare. În momentul în care te îndrăgostești, unele părți ale creierului sunt activate, iar altele nu. Este vorba despre știința iubirii. Ai auzit bine, dragostea, atât cea romantică, cât și cea parentală, ne afectează modul în care gândim. Citește în continuare despre cum creierul tău se descurcă cu iubirea.

1. Te simți dependentă

Ai auzit vreodată că iubirea e ca un drog? Ei bine, este posibil să existe un strop de adevăr în asta. Creierul tău analizează sentimentele tale pasionale în același fel în care le-ar analiza și dacă ar fi dependent de droguri, din cauza euforiei pe care o simți, până la nevoia ta pentru mai mult. Normal, este ceva mult mai sănătos, însă tot o dependentă rămâi.

2. Înmulțești totul cu doi

Nu mai e numai “eu, eu, eu”, ci totul se înmulțește cu doi. Încă de la naștere, suntem conectate de mamele noastre, iar spre surpriza oamenilor de știință, această conexiune se transformă cu fiecare relație pe care o avem. Legătura pe care o ai cu partenerul sau cu copilul tău este mult mai intensă decât bănuiești. Un studiu recent a demonstrat că persoanele care folosesc mai des persoana I, singular, sunt mai predispuse la depresie decât cele care folosesc “noi”.

3. Devii mai longevivă

Iubirea este bună atât pentru inima ta, cât și pentru sănătatea mentală. Persoanale care iubesc au un nivel mai mare de dopamină, care influențează plăcerile și euforia. Studiile arată că oamenii care au relații pozitive și de lungă durată trăiesc mai mult, sunt mai fericiți și mai înțelepți.

4. Ești mai înțelegătoare

Unul dintre nenumăratele beneficii ale iubirii este că vei învăța ce însemnă să fii alături de cineva. Încrederea este absolut crucială în orice relație, iar creierul te ajută în acestă privință. Prin scanări RMN, cercetătorii au descoperit că, atunci când iubim, cortexul frontal- partea creierului care este responsabilă cu judecata- nu mai funcționează. Așadar, când ești îndrăgostită, ești mai puțin critică cu persoana pe care o iubești.

5. Ești mai puțin stresată

Cele mai citite articole

Ne aducem cu toate aminte de fluturașii pe care i-am simțit în stomac atunci când am avut primul sărut cu persoana pe care o iubim, însă efectul pe care îl are iubirea este mai mult decât niște simpli “fluturași”. Să te ții de mână cu partenerul tău este de ajuns ca să îți dispară stresul sau chiar durerea fizică.

6. Strălucești!

Cheia longevității se regăsește într-o relație sănătoasă, iar cercetătorii au reușit să demonstreze asta. Într-un studiu, în care partenerilor unor cupluri, care sunt de părere că se “iubesc nebunește”, le sunt arătate poze cu jumătatea lor, anumiți centri ai creierului li se luminează.

7. Te simți în siguranță

Similar primei legături pe care bebelușii o au cu mama lor, sentimentul de siguranță va lua naștere și în relația ta. Pe măsură ce îmbătrânești și te schimbi, creirul tău își amintește etapele prin care ai trecut în tinerețe, așa că atunci când trăiești emoții similare cu cele de când erai copil, nevoia de a fi protejată va reveni și ea.

Cercetătorii au arătat că atunci când ne îndrăgostim, partea creierului care controlează frica și emoțiile negative nu mai funcționează la fel.

Citește și:
Dacă partenerul tău face aceste 10 lucruri, îti dovedește cât de mult te respectă

Text: Andreea Teodorescu
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/7-moduri-dovedite-stiintific-care-dragostea-iti-afecteaza-creierul-607243/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si