Cu totii intentionam sau macar ne propunem sa adoptam un stil alimentar cat mai sanatos, constienti de beneficiile lui esentiale pentru calitatea vietii noastre. Daca unii dintre noi si l-au insusit deja, fie mai usor, fie cu mai multa dificultate, pentru ca renuntarea la anumite placeri culinare „vinovate” nu este chiar simpla, incep, treptat, sa testeze deja avantajele alimentatiei sanatoase, iar efectele sale pozitive resimtindu-se in stare de bine, tonus excelent, energie suficienta pe tot parcursul zilei si modificari vizibile la nivelul taliei. Iar aceste lucruri benefice se pot intampla gratie respectarii unor reguli simple privind alimentatia corecta.
Dulciurile si prajelile, principalii inamici ai unei alimentatii sanatoase
Renuntarea la dulciurile pe baza de zahar rafinat, scoaterea din meniul zilnic a prajelilor de tot felul, fie ca este vorba despre cartofi sau carne preparata astfel, sunt esentiale pentru a urma pasii corecti catre un stil alimentar sanatos si echilibrat.
Preparate din pui, in locul celor din carne rosie
Este important sa reducem consumul zilnic de carne, nemaivorbind despre cea cu continut mare de grasime. Astfel, optati pentru carnea de pui, cu un indice caloric foarte scazut, deci potrivita atat pentru mentinerea greutatii, cat si pentru regimuri de slabire in mod sanatos. Un piept la gratar, alaturi de o salata suculenta, o tocanita de pui cu multe legume, o supa de pui etc, sunt doar cateva variante savuroase si care ne pot oferi energie in cursul unei zile.
Balanta intre legume si carne sa incline intotdeuna in favoarea primelor
Evident, nu trebuie sa luam masuri drastice, cum ar fi renuntarea efectiva la carne, pentru ca nu ne va aduce beneficii, proteinele avand rolul lor important in alimentatia noastra echilibrata. Dar balanta dintre legume si carne sa incline semnificativ in favoarea legumelor, inlocuind astfel si aportul de grasimi saturate cu cele benefice, nesaturate, de origine vegetala.
Trei mese principale si cateva gustari pe zi, pentru un program alimentar echilibrat
Incepand cu micul dejun, care poate fi mai „mare”, deci cat mai consistent, pentru a ne da energie suficienta mai multe ore, pranzul, cina, alaturi de cele doua sau trei gustari intercalate printre cele trei mese principale, toate acestea este bine sa fie luate potrivit unui program pe care sa-l respectam pe cat se poate. Gustarile ne vor ajuata sa nu resimtim foame pana la urmatoarea masa principala, ajutandu-ne astfel sa nu mancam prea mult dintr-o data, ci sa ii oferim organismului atat cat are nevoie, fara excese.
Cele mai citite articole
LaProvincia este o marca inregistrata a grupului Carmistin.